Volejbalové Mistrovství Evropy kadetek 2022 odstartovalo v sobotu 16. července na dvou místech České republiky úvodními zápasy základních skupin. Grupa II se hraje v Národním sportovním centru Prostějov, kde se startovací den protáhl až do čtvrt na deset večer. Nicméně stálo to za to, k vidění byl mezinárodně špičkový mládežnický sport!

 

TURECKO – FINSKO 3:2 (-23, 12, 13, -21, 10)

Hned zahajovací zápas přinesl nečekané drama. Favorizované Turecko mělo velké problémy, než po dvouhodinovém boji porazilo Finsko těsně 3:2. Výborným vstupem sice vedlo v prvním setu 12:4, ale soupeřky otočily na 13:15 a koncovka patřila jim 23:25. Další dvě sady naprosto ovládl papírově silnější tým 25:12 a 25:13, ale ve čtvrté Finky tažené Kaikkonen (celkem 18 bodů) opět zabojovaly a skvělou koncovkou vyrovnaly na 2:2. Nicméně rozhodující tiebreak od stavu 0:2 už měly pod kontrolou Turkyně 15:10.

„Šlo o první utkání celého turnaje, proto bylo moc těžké. Důležité je, že jsme ho i přes potíže nakonec vyhráli. A v dalších střetnutích se musíme zlepšit,“ zhodnotil hlavní trenér tureckého družstva Rasit Berk Inanc. „Jsem příjemně překvapený, jak vyrovnaně jsme dokázali hrát tento náročný zápas. Byli jsme outsider, ale po nervózním začátku se nám hodně povedla druhá polovina úvodního setu i celý čtvrtý. Přes porážku jsme šťastní za jeden získaný bod, je to pro nás pozitivní vklad do celého turnaje,“ radoval se finský kouč Nikolas Balthasar Buser.

ITÁLIE – MAĎARSKO 3:1 (13, -20, 17, 14)

Druhý sobotní duel svedl proti sobě Itálii a Maďarsko. Rovněž v tomto případě byl kolektiv vedený jako domácí jasným favoritem, ani tentokrát nenaplnil svou roli bez dílčích starostí. Měly ovšem jen dílčí podobu, konkrétně ztracenou druhou část výsledkem 20:25. Jinak kralovaly fyzicky i technicky zdatné Italky, jež se mohly opřít o často skórující dvojici opor Manfredini a Adigwe (obě 18). Vítězný tým předváděl většinu času velmi kvalitní volejbal a zaslouženě uspěl 3:1.

„Bylo důležité, abychom svůj první zápas na šampionátu vyhráli. Během úvodního setu jsme se postupně zlepšovali, ale ve druhém se přestali koncentrovat a hráli špatně. Naštěstí od třetí sady přišlo výrazné zlepšení výkonu, s vítězstvím za tři body jsem spokojený. Určitě však ještě můžeme herně růst,“ konstatoval italský trenér Michele Fanni. „Do utkání jsme šli s vědomím, že soupeř je papírově mnohem silnější. Proto beru zisk jednoho setu a dobrý výkon z naši strany v některých fázích tohoto těžkého souboje,“ nebyl z porážky smutný maďarský kouč Gabor König.

POLSKO – SLOVINSKO 3:2 (18, -27, 19, -26, 11)

Závěr denního programu obstarala obrovská bitva, v níž Polsko po téměř dvou a půl hodinách udolalo Slovinsko 3:2. Polky diktovaly dění na palubovce ve vstupním setu (25:18), třetí otočily ze 7:12 na 25:19. Ve druhém i čtvrtém však nezvládly vypjaté koncovky, když neproměnily nejprve tři setboly a později tři mečboly. Sady dopadly 27:29, respektive 26:28 pro obětavé Slovinky. A maximálně bojovný mač v oboustranně bouřlivé atmosféře suprových fanoušků gradoval tiebreakem. V něm favoritky nepoložilo ani počáteční manko 0:4, nakonec dospěly k triumfu 15:11.

„Narazili jsme na velice nebezpečného soupeře, jehož hráčky výborně útočí i podávají. Měli jsme problémy na přihrávce, celkově šlo o hodně těžké utkání. Proto máme radost z vybojované výhry a vítězného startu do mistrovství,“ oddechl si polský trenér Waldemar Kawka. „Byl to velký boj od začátku až do konce. Neudrželi jsme dostatečně kvalitní podání celou dobu, místy se hůř prosazovali proti vysokým blokům a bylo tam víc důvodů, proč jsme těsně podlehli. Ale získali jsme aspoň bod,“ okomentoval slovinský kouč Boris Klokocovnik.

ČEŠKY OTEVŘELY PORÁŽKOU 2:3 Z VEDENÍ 2:0

Ještě víc se zápasový pořad v sobotu protáhl na hradeckém taraflexu, neboť ve všech třech případech základní skupiny I šlo o dlouhé pětisetové řežby. Srbsko přemohlo Německo 3:2 (22, -20, -22, 17, 14), Chorvatsko zdolalo Bulharsko 3:2 (-25, 19, -25, 14, 11). A Česko o malý kousek nestačilo Nizozemsku 2:3 (22, 21, -20, -20, -9), ačkoliv mělo slibný náskok dvou sad…

Čekal jsem horší nástup, ten jsme měli fakt skvělý. Ve třetím setu jsme ještě vedli, ale od toho čtvrtého už tahali za kratší konec. Vlastně jsme zápas prohráli v jedné dvou rotacích, Holanďanky víc střídaly. Nám hlavně odešel servis, na něm jsme to měli celé postavené. Šli jsme do risku a prostě to nevyšlo. Překvapení v sestavě bylo, že Anna Prágerová místo pozice nahrávačky šla na smeč a byla naší nejlepší hráčkou. První dva sety byla naprosto fantastická. Hlavně je potřeba zregenerovat a jedeme dál. Atmosféra byla fantastická, případné vítězství by znamenalo třešničku na dortu. Já nejsem zklamaný, budeme se snažit dál pracovat a tohle je odrazový můstek,“ shrnul šéf českého realizačního týmu Petr Klár.

Blokařka VK Prostějov Julie Bažó nastoupila v základní sestavě a zaznamenala 5 bodů (1 útok při úspěšnosti 20 procent + 2 bloky + 2 esa) s celkovou užitečností -4.