Divácká kulisa prostějovské části ME volejbalistek 2022 do sedmnácti let? Ačkoliv v hanáckém městě nehrál český (tedy domácí) tým, nebyla vůbec plonková. Ba právě naopak, a to zásluhou rodinných příslušníků hráček, jež přicestovali do srdce Evropy ze čtyř zúčastněných zemí.

Pouze Italky a Turkyně neměly v Národním sportovním centru PV svou skupinu příznivců. Polky, Slovinky, Maďarky i Finky ano, neboť za nimi dorazily více než desetičlenné party fandů. A ve všech případech nadmíru hlučné, díky nim měla atmosféra evropského šampionátu pořádné grády.

Jak je vlastně možné, že i v této mládežnické kategorii se většina národních výběrů z ciziny mohla opřít o takovou fanouškovskou podporu? Vysvětlení je prosté. V drtivé většině šlo o rodiče, sourozence, babičky, dědečky, tety či strýce zainteresovaných plejerek. Krev není voda, a tak příbuzní vážili různě dlouhou cestu, aby svým holkám přímo v dějišti šampionátu co nejvíc pomohli.

Co do intenzity povzbuzování suverénně dominovaly dva tábory „ultras“. Slovinská grupa byla nepřekonatelná hlavně svými permanentně troubícími trubkami, zatímco polská družina kralovala zejména typicky mohutným skandováním. Moc pozadu však nezaostávali ani velmi temperamentní maďarští a ani trochu chladní finští návštěvníci.

Do hlediště přitom zavítaly také desítky místních zvědavců. A celkově se dá říct, že divácká kulisa kontinentálního mistrovství předčila původní očekávání.