Právě dnes odpoledne odstartují volejbalistky VK Prostějov přípravu na novou sezónu 2022/23. Sejdou se tedy v pondělí 8. srpna od 16.00 hodin v hale Národního sportovního centra PV a absolvují první společný trénink po letní týmové pauze s individuální náplní.

Do dvouměsíční kolektivní práce před nadcházejícím ročníkem UNIQA extraligy žen ČR naskočí tyto členky mírně obměněného hráčského kádru: nahrávačka Soňa Nováková, blokařky Raquel Löff, Kateřina Kvapilová a Petra Kožoušková, smečařky Jéssica Silva, Pavla Meidlová a Michaela Smolková, univerzálka Michaela Beránková a libero Adéla Stavinohová.

„Podle mých dosavadních informací ze vzájemné komunikace s holkama by se měly od začátku zapojit všechny jmenované, žádná nemá větší zdravotní problémy,“ ujistil hlavní trenér Miroslav Čada. Chybět bude jen trio plnící reprezentační povinnosti, tedy nahrávačka Simona Bajusz a smečařka Klára Faltínová (Česko), respektive univerzálka Karin Šunderlíková (Slovensko).

„Karča se k našemu mančaftu přidá v polovině září po kvalifikaci o Mistrovství Evropy 2023, Simča s Klárou pak nejpozději začátkem října po světovém šampionátu,“ informoval Čada. Kromě toho se do přípravy ženského áčka VK budou dle časových možností připojovat rovněž čtyři juniorky hanáckého klubu, konkrétně nahrávačka Bára Abendroth, blokařka Zuzana Dostálová, smečařka Simona Marešová i libero Andrea Píchalová. „Všechny už mají s dospělým volejbalem nějaké zkušenosti, chceme dál rozvíjet jejich talent a schopnosti,“ upřesnil zkušený stratég.

Právě on zůstává v čele nezměněného realizačního týmu v následujícím složení: hlavní kouč Miroslav Čada, asistent trenéra Lubomír Petráš, statistik a asistent trenéra Jakub Krčmař, kondiční trenérka Solange Soares, masér Marek Roba, lékař Pavel Navrátil, fyzioterapeut David Lisický, vedoucí týmu Marek Sonnevend. „Jedeme společně dál a chceme, aby i tahle další sezóna po minulé mimořádně úspěšné byla zase vydařená,“ řekl Čada jasným hlasem.

K tomu je zapotřebí poctivě dřít, čehož se jeho svěřenkyním dostane měrou vrchovatou. „Úvod přípravy ale samozřejmě nebude nijak extrémně náročný, jako vždy zahájíme postupným zvyšováním zátěže v rozumné míře. Holky by každopádně měly být ve slušné fyzické kondici, neboť měly během letní přestávky individuální tréninkové plány. A právě na kondici pod vedením naší specialistky na tuto oblast Soli Soares se budeme v prvních týdnech hodně zaměřovat. Vedle toho dostanou prostor i herní věci, kterých bude s postupujícím časem logicky přibývat,“ přiblížil ostřílený lodivod v obecné rovině.

V průběhu srpna si plejerky ještě užijí volné víkendy, protože náplň počítá každý týden s programem od pondělí do pátku. „Vždy tři dny absolvujeme dvoufázové tréninky, k tomu jeden den jednofázový dlouhý. Výrazný prostor při jejich vedení dostane tradičně Luboš Petráš a podstatné přitom je, aby vše mělo hlavu i patu. Tentokrát neplánujeme žádné soustředění jinde: celou dobu strávíme v domácím prostředí, kde máme výborné podmínky.“

V závěru srpna přijde na řadu premiérová zápasová příprava. „V tomto případě však půjde spíš o společný modelovaný trénink s Olympem Praha, jenž stráví na Hané týdenní kemp. Dáme si proti sobě i nějaké cvičné sety, což bude pro nás v daném období ideální rozjezd před následnými přáteláky. Na ty dojde vzápětí,“ prozradil Čada.

O prvním zářijovém víkendu si volejbalistky vékáčka zahrají přípravný turnaj v Přerově, kde se dále představí Šelmy Brno, Olymp Praha, Frýdek-Místek a domácí Zubřice. „Čtyři nejlepší týmy postoupí na přípravný turnaj v Prostějově, který uspořádáme v Národním sportovním centru PV třetí víkend v září,“ nadhodil Čada zajímavý plán. Mezitím nebudou prostějovské ženy chybět během druhého zářijového víkendu na turnaji v Olomouci. „Na přelomu září a října pak ještě zařadíme jednorázové přátelské zápasy podle naší potřeby. Nejdůležitější pochopitelně je, abychom 8. října ve Frýdku vstoupili do extraligy v dobré formě,“ zdůraznil Miroslav Čada.