Volejbalistky České republiky odehrály v rámci Challenger Cupu žen 2022 na chorvatské půdě jediný duel, neboť ve čtvrtfinále nestačily na favorizovanou Belgii. Ani jedna ze dvou hráček VK Prostějov momentálně figurujících v reprezentaci naší země přitom do střetnutí v Zadaru nezasáhla.

Nahrávačka Simona Bajusz na Balkán vůbec necestovala, neboť ji hlavní kouč nezařadil do užší nominace kvůli menšímu zranění. A smečařka Klára Faltínová zůstala celé utkání jen na lavičce, do ztraceného mače nenaskočila ani na chvíli coby případná střídající.

Kolektiv ČR proti silným Belgičankám, které v uplynulém ročníku elitní Ligy národů obsadily předposlední čtrnácté místo se stejným bodovým ziskem jako několik družstev před nimi, tahal celou dobu za kratší konec herního provazu. Vyrovnaná byla pouze druhá sada, nakonec se zrodila jasná porážka 0:3 (-18, -23, -15).

„Byl to atraktivní zápas, Belgičanky jsou ve světovém žebříčku dvanácté a dneska hrály skvěle. Trochu jsme riskovali na servisu, ale jejich hra byla daleko efektivnější a přinášela jim body. Belgie byla i mentálně silnější. Šlo o úžasně cennou zkušenost proti tak kvalitnímu týmu, byť jsme podlehli. Teď si musíme zanalyzovat, co můžeme udělat líp, abychom my byli lepším týmem,“ zhodnotil trenér českých žen Giannis Athanasopoulos.

Příprava nyní pokračuje v Táboře, kde bude národní výběr volejbalistek ladit formu na kvalifikaci Mistrovství Evropy 2023 startující 20. srpna právě v jihočeském městě proti Islandu. V současné nominaci šestnácti plejerek je Klára Faltínová a vinou zdravotních problémů zatím není Simona Bajusz.