První týden společné přípravy na nadcházející soutěžní ročník 2022/23 mají za sebou volejbalistky VK Prostějov. Díky osvědčenosti z předchozích let se jeho náplň ničím podstatným nelišila například od loňska. „Máme dobré zkušenosti s tím, že úvodní tréninkové týdny věnujeme z větší části kondici, síle a pohybové koordinaci, zatímco kontakt s míčem je zpočátku jen dílčí a v omezené míře. I když ani práci s balónem nezanedbáváme. Přesto je fyzická součást přípravy zatím převážná,“ informoval hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

Právě kondiční a silová cvičení jak přímo v hale Národního sportovního centra PV, tak v nedaleké posilovně Letní haly vede Solange Soares. „Holkám se snažím vysvětlovat, proč to a to dělají, aby měly důvěru a v rámci možností je nelehká dřina bavila. Také jsme si udělali základní testy fyzické připravenosti, které budeme v dalším průběhu pravidelně opakovat. A porovnávat jejich výsledky, jaké pokroky děvčata dělají,“ vysvětlila specialistka na kondici.

Jakmile dojde na práci s míčem nebo výběhy do terénu přilehlého lesoparku Hloučela, bere si taktovku asistent trenéra Lubomír Petráš s vydatným přispěním parťáka a statistika Jakuba Krčmaře. „S balóny dosud děláme pouze jednodušší věci na pomalé rozehrávání, nic složitějšího ani náročného. Všechno ze země bez skákání, na což je ještě dost času. Musíme jít postupnými kroky, jednotlivé součásti přípravy vhodně skloubit dohromady,“ upřesnil Petráš.

Pamatováno samozřejmě je i na správnou a důkladnou regeneraci, o hráčky se po téhle stránce stará masér Marek Roba. Na vše přitom dohlíží v roli šéfa – koordinátora pokračující lodivod a sportovní ředitel v jedné osobě. „V zásadě jde o to, aby holky měly od nás z realizáku maximální péči i servis a pracovaly tak, jak je potřeba. Není za tím nic složitého, ale velkou důležitost má chuť i být stále důslední, nic nešidit,“ zdůraznil Čada.

Co personální obsazení svěřenkyň? Celý úvodní týden od pondělí 8. do pátku 12. srpna odmakaly blokařky Kateřina Kvapilová, Petra Kožoušková a Zuzana Dostálová (U22), smečařky Pavla Meidlová, Michaela Smolková a Adriana Jurčíková (U22), univerzálka Michaela Beránková i libero Adéla Stavinohová. Od úterka se zapojily (a jediný trénink tedy vynechaly) obě brazilské plejerky, blokařka Raquel Löff a smečařka Jéssica Silva. Počínaje dneškem naskočí nahrávačka Soňa Nováková, v rámci časových možností budou součástí přípravy ženského áčka také oddílové juniorky Bára Abendroth, Simona Marešová a Andrea Píchalová.

Až později po splnění reprezentačních povinností se pak připojí nahrávačka Simona Bajusz, smečařka Klára Faltínová a univerzálka Karin Šunderlíková. Byť prvně jmenovaná se v Prostějově na několik dnů nečekaně objevila už nyní (viz. samostatný článek na straně 44 - pozn.red.). „Obecně bude druhý týden naší přípravy dost podobný tomu prvnímu,“ uzavřel Miroslav Čada.