Třetí týden týmové přípravy prostějovských volejbalistek na novou sezónu 2022/2023 byl ve znamení společných tréninků se dvěma extraligovými soupeři. Ženy VK propojily svůj program nejprve dvakrát s Olympem Praha a pak ještě jednou s UP Olomouc.

S pražským výběrem už Hanačky takto trénovaly několikrát v minulosti. Letos přijely svěřenkyně Stanislava Mitáče (i s novým asistentem Lukášem Mičekem, bývalým druhým koučem vékáčka) do Prostějova na týdenní soustředění, makaly v Národním sportovním centru PV a ubytovaly se v Hotelu Tennis Club. Společné nabírání formy se tedy vyloženě nabízelo.

„První trénink s Olympem jsme absolvovali v pondělí odpoledne, druhý ve středu dopoledne. Měly standardní podobu jako v minulosti: nejdřív klasická rozcvička plus následné rozehrání a pak cvičné sety s modelovaným režimem počítané na body pro vyšší motivaci hráček obou družstev,“ přiblížil hlavní kormidelník VK Miroslav Čada.

Rovnoměrně přitom prostřídával všechny přítomné plejerky: nahrávačky Soňu Novákovou a Báru Abendroth, blokařky Raquel Löff, Kateřinu Kvapilovou, Petru Kožouškovou a Zuzanu Dostálovou, smečařky Jéssicu Silva, Pavlu Meidlovou, Michaelu Smolkovou a Adrianu Jurčíkovou, univerzálku Michaelu Beránkovou i libero Adélu Stavinohovou.

„V současné fázi přípravy jsou takové tréninkové jednotky propojené s kvalitním soupeřem lepší než klasické přáteláky. Vždycky se se druhou stranou předem domluvíme na co víc zaměřit náplň, a podle toho potom jedeme. Myslím, že tento přípravný model měl pro nás během třetího týdne práce velký přínos,“ konstatoval Čada.

Pozitivní dojmy převládaly navzdory tomu, že herní projev jeho kolektivu zatím drhnul. A víc vzájemných sad proti PVK dopadlo porážkou namísto vítězství, zvlášť když stále chybí klíčové opory Simona Bajusz, Karin Šunderlíková i Klára Faltínová plnící reprezentační povinnosti.

„Navíc jsme se volejbalovým věcem věnovali v dosavadním programu méně než kondici, proto holky zatím nejsou tolik rozehrané a logicky dělají hodně chyb. Však jsem jim také hned říkal, ať nevěší hlavy a naopak vše berou jako součást procesu svého zlepšování směrem k začátku soutěže, který je ještě za dlouho,“ poukázal Čada na pozdější start nadcházejícího ročníku UNIQA extraligy ČR až 8. října.

Velice podobný průběh měl rovněž společný trénink s týmem Olomouce v pátečním dopoledni, neboť i rivalské kluby z Hané měly tuto vzájemnou zkušenost již z dřívějška.

Aktuální týden přípravy od 29. srpna do 2. září budou mít Prostějovanky stále ještě bez jakéhokoliv střetnutí, klasické přátelské duely přijdou na řadu později. Ty úvodní v rámci přípravného turnaje na palubovce Přerova o druhém zářijovém víkendu.