Volejbalistky VK Prostějov obsadily v kvalifikačním turnaji Ligového poháru žen ČR 2022 páté místo ze šesti zúčastněných družstev a nepostoupily do finálové fáze této nové soutěže, jež se má hrát 23. a 24. září právě na prostějovské půdě. V Přerově sice Prostějovanky skončily druhé v jedné ze dvou základních skupin, ale svůj start v Národním sportovním centru PV musely ještě potvrdit sobotním zdoláním třetího celku grupy B. Což nezvládly...

PÁTEK

Základní skupina A

Volejbal Přerov – VK Prostějov 1:3 (-24, -23, 19, -17)

Sestava Prostějova: Nováková, Silva, Löff, Beránková, Smolková, Kvapilová, libero Stavinohová – Meidlová, Kožoušková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Hosté nastoupili bez trojice reprezentačních opor (nahrávačka Simona Bajusz, smečařka Klára Faltínová, univerzálka Karin Šunderlíková), z nichž posledně jmenovaná si navíc nedávno vážně zranila koleno. Na palubovce kompletního družstva domácích byly dva zahajovací sety naprosto vyrovnané a vékáčko je zvládlo až v těsných koncovkách (24:26, 23:25), když druhý otočilo z výrazné ztráty šesti bodů. Ve třetím dějství však Zubřice ještě přidaly, aby chybující favoritky předčily 25:19. Což prostějovské ženy naštěstí vyburcovalo natolik, že pořádně zabraly. A jasným poměrem 17:25 získaly čtvrtou sadu, tím i celé krajské derby.

Dukla Liberec – VK Prostějov 3:2 (23, -20, 20, -23, 9)

Sestava Prostějova: Nováková, Silva, Löff, Beránková, Smolková, Kvapilová, libero Stavinohová – Meidlová, Kožoušková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Odpolední zápas proti silným Severočeškám se změnil v dlouhou pětisetovou bitvu, během které každý chvilku tahal pilku. Vstupní část byla vyrovnaná a získala ji Dukla v závěru o kousek 25:23, potom měly mírně navrch zlepšené Hanačky 20:25. Načež se karta obrátila nejprve jednou v liberecký prospěch (25:20) a následně znovu na prostějovskou stranu (23:25), byť soupeřky ke konci hodně dotahovaly. Rozhodoval tedy až tiebreak, jenž si bronzový kolektiv z minulého extraligového ročníku pohlídal 15:9.

Hodnocení kouče Miroslava Čady:

„První den turnaje byl z naší strany průměrný. Týmově jsme nehráli nijak skvěle ani špatně, zatím nešlo o nic světoborného a zároveň o žádný propadák. Také co se výkonu jednotlivých hráček týká, žádná vyloženě nevynikala ani moc nezaostávala. Naše výkony prostě odpovídaly současné fázi přípravy a faktu, že to byly naše úvodní přáteláky. Je dobře, že jsme i přes problémy vítězně zvládli utkání s Přerovem a vyrovnaně bojovali s kvalitním Libercem. Byť Dukla neměla celou dobu na hřišti všechny své tahounky. Rovněž my jsme sestavu v rámci možností točili, což ale v počtu devíti tolik nešlo. Přesto holky celkově zahrály solidně.“

Výsledek třetího duelu skupiny A: Volejbal Přerov – Dukla Liberec 0:3

Pořadí základní skupiny A:

1. Liberec 5, 2. Prostějov 4, 3. Přerov 0

Základní skupina B

Výsledky: Sokol Frýdek-Místek – Šelmy Brno 3:1, Olymp Praha – Sokol Frýdek-Místek 3:1, Šelmy Brno – Olymp Praha 0:3. Pořadí: 1. Olymp Praha 6, 2. Frýdek-Místek 3, 3. Šelmy Brno 0.

Až do pozdního večera čekaly v pátek prostějovské volejbalistky na informaci o svém dalším osudu v prvním turnaji nového Ligového poháru ČR. Teprve poté, co severočeský mančaft porazil Zubřice, definitivně obsadily druhou příčku ve skupině. Což při organizátory zvoleném hracím systému znamenalo, že Čadovy svěřenkyně čekala proti Šelmám Brno (třetím v grupě B) přímá bitva o postup na finálový turnaj v domácím prostředí.

SOBOTA

Šelmy Brno – VK Prostějov 3:1 (25, 23, -13, 18)

Sestava Peostějova: Nováková, Meidlová, Löff, Silva, Smolková, Kvapilová, libero Stavinohová – Beránková, Kožoušková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Proti Jihomoravankám, které v sobotu podlehly Frýdku-Místku i Olympu Praha, šly Prostějovanky s brazilskou posilou Jéssicou Silva na univerzálu a klubovou odchovankyní Pavlou Meidlovou na smeči, zatímco někdejší „Šelma“ Michaela Beránková zůstala na lavičce. V daném složení však hra vékáčka nefungovala zdaleka optimálně a místo jeho převahy byl k vidění vyrovnaný duel. Brňanky navíc předvedly více jistoty i pevnější nervy v klíčových závěrech obou úvodních sad (27:25, respektive 25:23), čímž vedly už 2:0. Po nástupu Beránkové na plac se výkon Čadova souboru zvedl, třetí díl měl jednoznačný průběh 13:25. Bohužel zkraje čtvrté části tým VK znovu často chyboval, pustil soupeře do většího náskoku. A manko již nedokázal zlikvidovat – 25:18 a 3:1.

Hodnocení kouče Miroslava Čady:

„Kromě třetího setu jsme nehráli dobře. Jeden z hlavních důvodů vězel ve slabém podání, kterým jsme Brno až na výjimky vůbec netlačili a nedostávali do větších problémů. Naopak Šelmy se mohly opřít o Širůčkovou na účku, dvě ukrajinské posily i výbornou obranu zejména v poli celého svého mančaftu. My jsme málo skládali útoky na zem, většinu utkání se nám nedařilo. Škoda že aspoň jeden z prvních dvou setů holky neurvaly v koncovce, utkání pak mohlo vypadat jinak. Což je ale jen kdyby, na to se nehraje. Turnaj každopádně ukázal, že ohledně nabírání formy do nové sezóny jsme teprve na začátku a máme před sebou ještě spoustu práce.“

Další výsledky 2. dne

Utkání o postup na finálový turnaj: Volejbal Přerov – Sokol Frýdek-Místek 3:2 (-22, 19, -20, 13, 13).

Finále: Dukla Liberec – Olymp Praha 3:1 (-23, 17, 21, 23).

Konečné pořadí kvalifikačního turnaje Ligového poháru žen ČR 2022

1. Dukla Liberec, 2. Olymp Praha, 3. Šelmy Brno a Volejbal Přerov, 5. VK Prostějov, 6. Sokol Frýdek-Místek

Postoupily nejlepší čtyři kolektivy, a tím nastala situace, že finálové klání soutěže by mělo proběhnout v Národním sportovním centru Prostějov bez účasti domácího VK. „Tahle varianta je dost nešťastná a po pravdě pro nás nedává smysl ani z přípravného, ani z diváckého hlediska. Proto se snažíme vzniklý stav věcí nějak řešit,“ naznačil Miroslav Čada možnou změnu. Jakým směrem?