Jak už Večerník informoval v minulém vydání, bez nejmenšího zaváhání se volejbalistky České republiky dostaly na Mistrovství Evropy žen 2023. Postup z kvalifikační skupiny B měly jistý už po čtvrtém kole zápasových bojů, tedy v nejrychlejším možném čase. Převážně z lavičky jistily tuto parádní jízdu dvě hráčky VK Prostějov Simona Bajusz a Klára Faltínová.

Potvrdit účast na kontinentálním šampionátu v příštím roce mohly Češky sobotním duelem na půdě Černé Hory, což se jim skutečně povedlo. Sice ztratily svůj první set za celou kvalifikaci, ale nakonec dospěly k vítěznému výsledku 1:3 (-14, 24, -22, -14) a tím definitivně i k postupové radosti. O tři dny později naše favoritky přivítaly v Táboře celek Finska, s nímž se pro změnu střetly o prvenství v grupě. Vlastně stačilo získat sadu nebo dvě, leč domácí tým nic neponechal náhodě a přesvědčivým způsobem triumfoval 3:0 (19, 18, 21).

České reprezentanty mají po nedělní výhře nad Islandem plný počet osmnácti bodů a drtivé skóre 18:1 na kontě, načež s převahou vyhrály skupinu „B“ kvalifikace o postup na ME. „Nebylo to vůbec jednoduché, ale holky všechno zvládly. Od úvodní výměny byly velmi soustředěné, přestože Finky hrály opravdu dobrý zápas. Gratuluji všem našim hráčkám a také realizačnímu týmu. Mám skutečně radost, protože to bylo velké vítězství. Před námi je poslední utkání na Islandu a my se pokusíme urvat další výhru,“ hodnotil kouč ČR Giannis Athanasopoulos.

Prostějovská nahrávačka Simona Bajusz krátce střídala na Balkáně a nenastoupila proti Finkám, smečařka vékáčka Klára Faltínová zůstala mezi náhradnicemi v obou utkáních.