Týden po extralize kadetek a žen U22 začínají další dvě mládežnické soutěže volejbalistek ČR 2022/23, které jsou pro VK Prostějov velmi důležité. O nejbližším víkendu otevřou svůj zápasový program extraliga juniorek i 1. liga žen.

TÝM U20 CHCE DO ELITNÍ PĚTKY

Nejvyšší česká soutěž dívek v juniorské věkové kategorii bude mít v nadcházejícím ročníku pouze dvanáct účastníků, stejně jako dříve. Výběr vékáčka na jaře málem doplatil na přísnější sestupová kritéria, ale nakonec se mezi tuzemskou elitou U20 přes úspěšnou kvalifikaci udržel. A v zúženém startovním poli má teď o dost odvážnější ambice.

„Řekl bych, že se povedlo dobře doplnit i posílit kádr. Přišly kvalitní hráčky, mančaft má po dílčí obměně svou sílu a pevně věřím, že se může pohybovat minimálně uprostřed tabulky,“ nevolí žádné alibistické řeči hlavní kouč prostějovských juniorek Zdeněk Sklenář.

Šéftrenér klubové mládeže Aleš Novák hovořil dokonce o možnosti útočit na medailový post. „To je hodně odvážný cíl, ale uvidíme. Základem je postup na závěrečný turnaj Final 8 pro osmičku nejlepších týmů po dlouhodobé části. Osobně si myslím, že reálně můžeme být třeba v top pětce, i samy holky s tímhle souhlasily. Je však potřeba, aby zůstávaly co nejvíc zdravé a maximálně bojovaly o každé jednotlivé utkání.“

To platí už pro zahajovací kvalifikaci, kterou Hanačky absolvují o víkendu 24. a 25. září na pražském Olympu. Postupně tam vyzvou v sobotu 24. září domácí Olymp Praha (10.00 hodin) a v krajském derby Přerov (16.00 hodin), o den později v neděli 25. září pak Sokol Šternberk (10.00 hodin). „Máme docela těžkou skupinu, ovšem na tohle se nesmíme vymlouvat,“ pravil Sklenář odhodlaně.

Účastníci extraligy kadetek ČR 2022/23: KP Brno, Olymp Praha, Dukla Liberec, TJ Ostrava, Volejbal Přerov, České Budějovice, Sokol Šternberk, Sokol Frýdek-Místek, Volejbal Plzeň, Tatran Střešovice, VO Lanškroun, VK Prostějov.

BÉČKO ŽEN TOUŽÍ PO PLAY-OFF

Díky jarnímu postupu ze druhé ligy bude ženský výběr VK Prostějov B nově působit ve druhé nejvyšší soutěži ČR dospělých – 1. lize. Ta je tradičně rozdělena na dvě šestičlenné základní skupiny, hanácký kolektiv byl zařazen do grupy A společně s Dobřichovicemi, Hradcem Králové, Žižkovem, Hronovem a KP Brno B.

„Nejprve se do Vánoc odehraje dvacetikolová základní část, na tu pak po Novém roce naváže nadstavba ve skupinách o 1. až 6. a 7. až 12. místo. Asi se nedá očekávat, že bychom se dostali do horní šestky, ale bez ohledu na nesporné kvality soupeřů máme jednu výsledkovou touhu: skončit po nadstavbové fázi nejhůř osmí, tím postoupit do play-off a vyzkoušet si k. o. zápasy ve vyřazovací sérii,“ prozradil kormidelník Zdeněk Sklenář smělou metu.

Jádro béčka VK vytvoří klubové juniorky, k nim se přidají plejerky U22 Zuzana Dostálová, Adriana Jurčíková a Darina Tesařová. „Využít můžeme i trojici Pavla Meidlová, Michaela Beránková a Petra Kožoušková z extraligového áčka žen, všechny tři jsou také na soupisce B-týmu. Tam dále patří též zkušené Marie Kurková, Jana Vláčilová, Simona Janečková, Soňa Mikysková a moje žena Šárka Sklenářová, za svobodna Melichárková,“ prozradil Sklenář.

„Samozřejmě není naším cílem pravidelně nasazovat všechny tyhle posily, spíš je máme v kádru pro občasné využití v případě potřeby. A díky tomu, že s námi trénují, se dost zvýšila kvalita přípravného procesu, který teď má i mnohem větší náboj. Chceme být pokud možno prvoligovou štikou, bojovat o každé vítězství, netrápit se porážkami a sbírat cenné zkušenosti pro naše mladé volejbalistky,“ zdůraznil Sklenář před vstupními duely na půdě TJ Sokol Žižkov I (pátek 23. září od 18.30 hodin a sobota 24. září od 10.00 hodin).

Účastníci 1. ligy žen ČR 2022/23 – základní skupina A: Sokol Dobřichovice, Hradec Králové, VK Hronov, Sokol Žižkov, KP Brno B, VK Prostějov B. Základní skupina B: Tatran Střešovice, České Budějovice, Volejbal Plzeň, Nusle Praha, Volejbal Rudolfov, Bižuterie Jablonec.