Místo finálového turnaje Ligového poháru žen ČR 2022, kam volejbalistky VK Prostějov a Sokola Frýdek-Místek shodně nepostoupily, si to alespoň rozdaly ve vzájemném přípravném duelu. V sobotním dopoledni na ploše haly Národního sportovního centra PV jej nakonec vyhrálo domácí družstvo naprostým obratem z nepříznivého průběhu.

 

„Vékáčko“ odehrálo celé střetnutí v základní sestavě bez střídání. Kromě reprezentantek Simony Bajusz a Kláry Faltínové i dlouhodobě zraněné Karin Šunderlíkové chyběly Adéla Stavinohová (lehký výron v kotníku) s Petrou Kožouškovou (výpomoc béčku v 1. lize žen), smečařka Pavla Meidlová šla po svalových problémech z Tomi-Remont Cupu Olomouc právě na libero.

Na opačné straně sítě stály posílené Severomoravanky se dvěma bývalými členkami českého nároďáku Pavlou Šmídovou a Veronikou Struškovou či s trojicí zahraničních akvizic, premiérově proti svým dřívějším parťačkám nastoupila nahrávačka Klára Dvořáčková.

Úvod patřil Hanačkám (3:0, 6:3), jež ale začaly brzy víc chybovat a další děj první sady byl vyrovnaný. Přesto šly favoritky po mnoha zvratech ještě do vedení 19:17, aby vůbec nezvládly koncovku, kde úřadovala ukrajinská smečařka TJ Anna Shumeiko – 20:25 a 0:1.

Převaha hostujícího kolektivu pak pokračovala i většinu druhé části. Čadovy svěřenkyně sice měly slibné záblesky, ty však pravidelně střídaly s různě zbytečnými minelami. Nepřesností a zaváhání se přitom dopouštěly natolik často, že toho precizněji šlapající soupeřky dokázaly využívat – 20:25 a 0:2.

Zkušený kouč VK navzdory nedobré situaci dál trpělivě vysvětloval, povzbuzoval i burcoval, až nastal od třetího dějství razantní obrat. Své nezvyklé působení na postu libera výborně zvládala Pavla Meidlová, ke skvělému výkonu se na smeči postupně rozjela Michaela Beránková, účinně podávala Michaela Smolková, herní progres zaznamenaly rovněž Jéssica Silva (na univerzálu), ostřílená nahrávačka Soňa Nováková i obě blokařky Raquel Löff a Kateřina Kvapilová.

Jak individuálních, tak týmových hrubek významně ubylo, místo toho prostějovské plejerky znatelně zvedly úspěšnost přihrávky a následně též útoku, pomohly si servisem. Nemluvě o obraně na síti i v poli, volejbalová produkce celého mančaftu šla hodně nahoru.

Třetí a čtvrtý set tudíž jednoznačně patřily domácím 25:14 (1:2), respektive 25:15 (2:2). Kromě občasných kratších zaváhání již úřadující mistryně republiky (byť značně nekompletní) dominovaly. Leč uprostřed tiebreaku opět zabraly také protivnice (z 5:1 na 7:7), konečný výsledek byl v ten moment na vážkách. Nicméně úplný závěr přece jen patřil důslednějšímu vékáčku – 15:10 a 3:2.

ÚSTY TRENÉRA

Miroslav ČADA – VK Prostějov:

„První dva sety byly z naší strany velice špatné. Frýdek naopak začal dobře a s chutí, zatímco my jsme od úvodu působili ospale a nekoncentrovaně. Jako by se hráčky na zápas dostatečně nepřipravily v hlavách, tomu odpovídal náš horší výkon. Zlom nastal od třetího setu, kdy jsme zlepšili úplně všechno, zejména do té doby slabý útok. Holky se zmátořily, zabraly, přidaly volejbalově i bojovností. A celý přátelák jsme lehce nadprůměrnou hrou otočili, což je po tom nevydařeném vstupu určitě fajn.“

 

VK Prostějov – TJ Sokol Frýdek-Místek

3:2

1. set:  20:25

2. set:  20:25

3. set:  25:14

4. set:  25:15

5. set:  15:10

Rozhodčí: Petráš. Diváci: 50. Čas: 1:41 hodiny.

Sestava Prostějova: Nováková 4, Beránková 27, Löff 11, Silva 18, Smolková 9, Kvapilová 8, libero Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Jakub Krčmař

Sestava Frýdku-Místku: Strušková 9, Vincourová 2, Petrová 11, Mello 10, Tkáčová 14, Shumeiko 20, libero Teperová. Střídaly: Dvořáčková, Koloničná, Krejčí, Livingston 7. Trenérka: Alexandra Dedková.