Solidním způsobem vstoupily do svých extraligových soutěží ČR 2022/23 dva mládežnické týmy volejbalistek VK Prostějov.

U22: Střešovice zvládly, na Brno neměly

Prostějovské juniorky v nové věkové kategorii žen do dvaadvaceti let cestovaly za turnajem kvalifikace extraligy ČR U22 do Brna. Ve skupině A tam nejprve porazily Tatran Střešovice 3:1 (16, -15, 23, 14) a následně podlehly domácímu Královu Poli 0:3 (-15, -17, -8).

„Moc důležité bylo, že jsme zvládli úvodní zápas proti Střešovicím a dokázali nad nimi zvítězit, což jsme potřebovali. Kromě druhého setu měly holky nad soupeřkami navrch, rozhodla těsná koncovka třetí sady. Silné Brno pak nastoupilo i s některými mladými hráčkami extraligového áčka žen, takové kvalitě jsme většinu utkání nedokázali čelit,“ hodnotil kouč výběru vékáčka U22 Zdeněk Sklenář.

S vyrovnanou výsledkovou bilancí 1-1 měly jeho svěřenkyně nakročeno do druhé výkonnostní skupiny pro 1. kolo, ale nakonec budou „jen“ ve třetí grupě o 7. až 9. místo. „České Budějovice odstoupily ze soutěže a celek Lvi Praha díky kontumační výhře nabral takové skóre, že se v souhrnném pořadí kvalifikace dostal před nás,“ vysvětlil Sklenář.

Z dané skutečnosti však nebyl nijak přepadlý. „Sice jsme v céčku, ale tím pádem můžeme turnaj prvního dějství pořádat v domácím prostředí haly Národního sportovního centra Prostějov. V neděli 2. října přivítáme od 10.00 hodin Přerov a od 17.00 hodin Hradec Králové, což jsou dost silní soupeři. Přesto se samozřejmě pokusíme v obou střetnutích uspět a postoupit o patro výš,“ ujistil Sklenář těšící se i na duely 1. ligy žen s favorizovanými Dobřichovicemi, rovněž na vlastní palubovce NSC PV (pátek 30. září v 19.00 hodin a sobota 1. října v 10.00 hodin). „Myslím, že i pro volejbalové fanoušky může jít o dost zajímavé a atraktivní souboje.“

U18: zdolaly „Havlbrod“ i Roztoky, přesto třetí

Kadetky vékáčka prožily docela smolný kvalifikační turnaj extraligy ČR U18 v Praze. Skupinu A na Olympu sice otevřely hladkou prohrou 0:3 (-20, -22, -21) s pořádajícím favoritem PVK, leč potom předčily Havlíčkův Brod hladce 3:0 (18, 15, 20) a po velkém boji přemohly Roztoky 3:2 (20, -21, -19, 17, 15). Tím pádem směřovaly na druhou pozici v pořadí grupy znamenající postup do skupiny o 5. až 8. místo v 1. kole elitní tuzemské soutěže. Stačilo, aby domácí Olymp dle očekávání zdolal havlíčkobrodskou Jiskru. To se ovšem nestalo, byť papírově silnější družstvo získalo vstupní část. Následoval obrat – a Hanačky putovaly do třetího výkonnostního kvarteta.

„Proti Olympu holky nehrály vůbec špatně, všechny tři sety byly i přes porážku hodně vyrovnané. Havlbrod se povedlo zvládnout výborně a Roztoky sice s problémy, ale nakonec vítězně. Že ani dvě výhry nestačily na druhou příčku ve skupině, to se prostě někdy stává,“ pokrčil rameny šéftrenér mládeže VK a hlavní lodivod kadetek Aleš Novák.

Úvodní dějství tedy jeho ovečky stráví v grupě o 9. až 12. post, kde v Přerově postupně narazí na domácí kolektiv (pátek 30. září, 14.00 hodin), na SKŠ Mikulova Praha (pátek 30. září, 19.00 hodin) a na Ostravu (sobota 1. října, 12.30 hodin). „Naším cílem určitě je prvenství a postup do vyšší čtverky,“ stanovil Novák.