Brazilská kolonie hráček v ženském „A“-týmu volejbalistek VK Prostějov se rozrostla na trojici.

Vedení VK Prostějov hledalo v uplynulých dnech intenzivně náhradu za vážně zraněnou slovenskou reprezentantku Karin Šunderlíkovou. A chapadla hanáckého klubu zamířila až do Jižní Ameriky, konkrétně do Brazílie, domoviny kondiční trenérky Solange Soaresové a dalších dvou členek obhájkyň mistrovského titulu. Důležitou postavou týmu se má stát Melyssa Xavier. Pojďme si nejnovější úlovek pod vysokou síť trochu blíže představit.

Brazilská univerzálka se narodila 6. července 2000, má tedy dvaadvacet let. Měří 181 centimetrů, váží 68 kilogramů a přichází z FEAC/AFV Franca. „Melyssa je mladá, ale už velmi kvalitní a hodně dynamická hráčka s velkými skokanskými dispozicemi. Má značný útočný potenciál, proto jsme ji angažovali. Věříme, že za současné situace bez Karin nám pomůže na účku tak, jak si představujeme,“ sdělil na její adresu sportovní ředitel a hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

Xavier tak v prostějovském družstvu doplnila krajanky Raquel Löff, jež přišla loni ze Slovenska, a Jéssicu Silva, která přestoupila letos z UP Olomouc. „Díky tomu, že Melyssa má v našem mančaftu hned dvě parťačky z rodné země, bude mít usnadněnou adaptaci v novém prostředí. Dosud působila jen v Brazílii, poprvé zamířila do Evropy a samozřejmě si tu musí zvyknout. My všichni jí v tom maximálně pomůžeme, aby co nejrychleji i bez problémů zapadla do našeho kolektivu,“ ujistil Čada.

Hledání nové akvizice na univerzál nebylo v současném období (nedlouho před startem soutěžního ročníku) vůbec jednoduché, trvalo měsíc. „Nechtěli jsme se unáhlit a přivést někoho narychlo, což by se nemuselo vyplatit. Při výběru jsme si dali záležet, nakonec jsme využili osvědčené spolupráce s brazilským agentem. Melyssa by naší hře měla dodat potřebnou úroveň i energii.“

Xavier přiletěla z jihoamerického kontinentu v úterý 27. září odpoledne, o den později se poprvé zapojila do týmového tréninku. A hned ve čtvrtek 29. září ji kouč poslal do přípravného zápasu proti Ostravě. „Není na co čekat, ať se ukáže,“ pravil Čada s úsměvem předtím, než novou posilu premiérově nasadil do akce.