Po dlouhých dvanácti letech se volejbalistky České republiky představily na mistrovství světa žen. V případě aktuálně probíhajícího šampionátu 2022 v Polsku a Nizozemsku zůstalo z hlediska působení týmu ČR jen u základní skupiny D v Arnhemu, z níž neprošel do play-off. Velký mezinárodní svátek pod vysokou sítí si každopádně užily i dvě hráčky VK Prostějov: nahrávačka Simona Bajusz a smečařka Klára Faltínová.

Češky do turnaje vstoupily kvalitním výkonem proti favorizované Brazílii, které dokázaly sebrat jeden set. Potom vůbec nestačily extrémně rychlé hře Japonska, jež kromě jedné vyrovnanější sady naprosto dominovalo. Následně přišel klíčový duel s Argentinou o udržení reálné šance na postup do osmifinále. Bohužel po rovnocenném průběhu našim reprezentantkám těsně utekly koncovky třetí i čtvrté části, což znamenalo zlomovou porážku 1:3.

Vyřazení už v grupě vzápětí potvrdila zdánlivě jasná prohra 0:3 s velice silnou Čínou, leč po skutečně výborném výkonu. Jenže české ženy prostě neurvaly ani jeden dramatický závěr jednotlivých dějství, proto padly. V posledním vystoupení na vrcholné akci potom svedly vydařený souboj alespoň o páté místo ve skupině proti Kolumbii, kterou přehrály 3:1.

Z obou prostějovských plejerek dostala víc zápasového prostoru Klára Faltínová. Na palubovku ji kouč poslal ve čtyřech z pěti střetnutí, většinou tam vydržela poměrně dost času a pravidelně bodovala. Dohromady skórovala čtrnáctkrát, odvedla solidní výkony a celkově zanechala sympatický dojem.

Po vyrovnaném mači proti Číně, kde dostala příležitost v základu, přidala i krátký komentář. „Andrea Kossányiová si možná potřebovala odpočinout, proto mě asi trenéři nasadili od začátku. Každopádně to byl skvělý pocit hrát takhle vyrovnaně s Čínou, která patří k favoritům mistrovství. Dokázaly jsme s Číňankami držet krok, což je super, jen škoda, že jsme aspoň jeden set nedotáhly do vítězného konce,“ pověděla „Falti“.

Simona Bajusz naskakovala v roli střídající také docela často, ovšem v jejím případě vždy pouze na krátké pasáže, většinou na podání. Drtivou většinu času totiž v sestavě zůstávala první nahrávačka Kateřina Valková.

A jak šampionát zhodnotil hlavní trenér ČR? „Budeme si muset s odstupem času zanalyzovat celý turnaj, ale bylo vidět, že tým roste zápas od zápasu. Nejsme zvyklí hrát proti družstvům tak špičkové úrovně, kdy je nutné se po celou dobu koncentrovat na sto procent. Sety rozhodují jednotlivé body, jako třeba proti Číně. Dříve jsme nemohli hrát proti tak vysokým blokům a vynikající obraně, tohle pro nás byla dobrá zkušenost. Věřím, že kdyby turnaj pokračoval, dál bychom se zlepšovali. Samozřejmě bylo mistrovství světa naší třešničkou na dortu, všichni jsme teď šťastní. Prošli jsme si horšími i lepšími okamžiky a jako tým jsme silnější,“ shrnul Giannis Athanasopoulos. 

 

PŘEHLED ZÁPASŮ ČR NA MS ŽEN 2022

Brazílie – Česko 3:1 (22, 16, -22, 18)

Simona Bajusz krátce střídala v prvním, druhém i čtvrtém setu – 0 bodů. Klára Faltínová odehrála část druhého a čtvrtého setu – 2 body.

Japonsko – Česko 3:0 (15, 20, 12)

Simona Bajusz krátce střídala – 0 bodů. Klára Faltínová odehrála druhý set – 3 body.

Argentina – Česko 3:1 (20, -20, 22, 22)

Simona Bajusz krátce střídala – 0 bodů. Klára Faltínová nenastoupila – 0 bodů.

Čína – Česko 3:0 (19, 22, 25)

Simona Bajusz častěji prostřídávala – 0 bodů. Klára Faltínová nastoupila v základní sestavě a odehrála většinu utkání – 7 bodů.

Česko – Kolumbie 3:1 (22, 13, -19, 18)

Simona Bajusz krátce střídala – 0 bodů. Klára Faltínová častěji prostřídávala – 2 body.

Konečné pořadí základní skupiny D:

1. Čína 12, 2. Brazílie 12, 3. Japonsko 12, 4. Argentina 5, 5. Česko 3, 6. Kolumbie 1