Další přípravné utkání absolvovaly volejbalistky VK Prostějov. Ve čtvrtečním odpoledni patřily jejich dvě tréninkové hodiny duelu s Ostravou, který byl v hale Národního sportovního centra PV možná až překvapivě jednoznačný. A to ve prospěch domácího družstva.

 

Sice stále bez dvou českých reprezentantek zápolících na mistrovství světa, ale v momentálně nejsilnějším možném složení nastoupily Prostějovanky proti TJ. To znamená Soňa Nováková na nahrávce, Pavla Meidlová s Michaelou Smolkovou na smeči, Raquel Löff a Kateřina Kvapilová na bloku, Jéssica Silva na univerzálu a Adéla Stavinohová na liberu. Zpočátku bylo střetnutí vyrovnané, soupeřky dokonce mírně vedly (5:7, 8:10). Uprostřed zahajovací sady však úřadující mistryně republiky zabraly obratem na 11:10 a 18:12, od té chvíle patřilo dění na placu téměř výhradně jim – 25:18 a 1:0.

Výjimku tvořil úvod druhé části (2:4) i její závěrečná pasáž. Jakmile totiž vékáčko průběh znovu otočilo (7:5, 10:6) a od nerozhodného stavu 10:10 opětovně získalo velký náskok 17:10, náhle polevilo. Poprvé během zápasu přišla delší série nevynucených chyb doprovázená zhoršením výkonu, čehož hostující tým využil k dotažení až na 22:21. Leč úplnou koncovku Čadovy svěřenkyně zvládly – 25:21 a 2:0.

Jinak pro celý třísetový mač a zvláště pro třetí dějství platilo, že prostějovský mančaft byl výrazně lepší. Mnohem kvalitněji podával i přihrával, tím si vytvářel permanentní tlak, následně útočil s nepoměrně vyšší úspěšností a pestrostí, přidával schopnější obranu. A především nevyráběl ani zdaleka tolik hrubek jako Severomoravanky. Ty nestačily, neboť se herně dařilo všem plejerkám VK – 25:14 a 3:0.

Po dílčím debaklu ve třetím dílu a tím dokonaném vítězství přišla na řadu ještě jedna doplňková sada. Domácí kouč poslal z lavičky na hřiště Michaelu Beránkovou, Petru Kožouškovou a také novou posilu na účko Melyssu Xavier. V obměněné sestavě hanácký kolektiv hodně tápal, dlouho se nemohl vůbec chytit, převaha putovala na ostravskou stranu. Jenže ani skóre 10:20 neznamenalo porážku Prostějova v tomto pokračování navíc. Hanácké ženy přece jen našly zpět ztracenou pohodu, zbytek přáteláku odehrály výborně a málo vídaným zvratem završily povedený podvečer – 25:23 – 4:0.

ÚSTY TRENÉRA

Miroslav ČADA – VK Prostějov:

„Na rozdíl od předchozího utkání s Frýdkem-Místkem jsme tentokrát hráli dobře od začátku a v těch klasických třech zápasových setech byli kromě jedné části ve druhé polovině prostřední sady jasně lepší. Největší rozdíl mezi oběma týmy přitom byl v útoku, kde jsme se prosazovali mnohem víc než soupeř. Dnešní utkání ukázalo, že momentálně jsme po výkonnostní stránce dál než Ostrava, ale rozhoduje až soutěž. Po prostřídání sestavy nastal ve čtvrtém setu náš herní propad, ovšem i střídající holky se postupně chytily a velmi nepříznivý vývoj otočily, za což jsme také rádi.“

KUPON:

VK Prostějov – TJ Ostrava 4:0

 

1. set:  25:18

2. set:  25:21

3. set:  25:14

4. set:  25:23

Rozhodčí: Šimek. Čas: 1:30 hodiny. Diváci: 50.

Sestava Prostějova: Nováková, Meidlová, Kvapilová, Silva, Smolková, Löff, libero Stavinohová. Střídaly: Beránková, Xavier, Kožoušková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.