Po mnoha změnách a přesunech v termínovém kalendáři začne UNIQA extraliga žen ČR 2022/2023 až 3. kolem v pátek 21. října. Volejbalistky VK Prostějov nastoupí v tento den od 17.00 hodin na hřišti PVK Olymp Praha, což slibuje zajímavě náročnou bitvu s otevřeným výsledkem.

Družstvo z české metropole stále vede zkušený trenér Stanislav Mitáč, který má k dispozici téměř nezměněný kádr v porovnání s minulou sezónou. Tu Pražanky zakončily až na sedmé pozici celkového pořadí, a tím větší touhu vylepšit toto umístění teď mají.

Tahounkami PVK jsou reprezentační blokařka Pavlína Šimáňová, univerzálka s prostějovskou minulostí Gabriela Kopáčová, smečařka či univerzálka Lucie Kalhousová a libero Veronika Pešková, postupně se zlepšují mladé talenty Michaela Brichtová, Aneta Bartošová, Veronika Virtová nebo Monika Brancuská. „Novou posilou Olympu je nahrávačka Nicole Šmídová, jež v minulosti působila také u nás. První soupeř v novém soutěžním ročníku má převážně mladý tým s řadou šikovných děvčat, hlavně v domácím prostředí bývá hodně nebezpečný. Proto si musíme dát pozor,“ upozornil kouč vékáčka Miroslav Čada.

Ačkoliv cvičné sety v obou vzájemných střetnutích zkraje letní přípravy patřily většinově protivnicím, nedělá si z toho těžkou hlavu. „Nám tehdy chyběly reprezentantky a teprve jsme začínali víc pracovat na herních věcech. Momentálně v plné sestavě i lepší formě věřím, že na Olymp můžeme mít,“ přemítal Čada.

Podstatné bude, aby se jeho svěřenkyně po některých zdravotních problémech během minulého týdne daly dohromady. „Dlouhodobě zraněná Karin Šunderlíková samozřejmě bude velice chybět, ale jinak máme dostatečně kvalitní mančaft. Pokud v Praze podáme dobrý výkon, tak půjdeme za vítězstvím,“ ujistil Čada.

A jak by mohla vypadat základní sestava VK pro páteční vstupní mač? Na nahrávce Simona Bajusz, na bloku Raquel Löff a Kateřina Kvapilová, na smeči Jéssica Silva s Klárou Faltínovou, na univerzálu Michaela Beránková a na liberu Adéla Stavinohová. Plus budou připravené naskočit nahrávačka Soňa Nováková, smečařky Pavla Meidlová a Michaela Smolková i blokařka Petra Kožoušková.