Nádherná sportovní pohádka, kterou prostějovské volejbalistky herně i výsledkově převyprávěly během (a hlavně v závěru) minulé sezóny, už je minulostí. Sice snově úžasnou, ale přece jen minulostí. Teď je potřeba se naplno soustředit na současnost a budoucnost, neboť nový soutěžní ročník 2022/2023 již odstartoval – a ženy VK v něm chtějí co nejvíc navázat na svůj vynikající počin. Potvrzuje to i předseda správní rady prostějovského klubu Petr Chytil.

 

„Do soutěže vždy někdo vstupuje jako obhájce mistrovského titulu, tentokrát jsme to my. (úsměv) Což ale vůbec neznamená, že jsme automaticky nejsilnější nebo že plníme roli hlavního favorita. Každopádně máme své vnitřní cíle, abychom se opět pohybovali blízko čelu UNIQA extraligy ČR a při závěrečném play-off zůstali ve hře co nejdéle. Věřím, že pokud nám bude přát sportovní štěstí, tak se můžeme obhajobě minimálně přiblížit,“ otevřel své předsezónní rozjímání Petr Chytil.

„Udrželi jsme pohromadě téměř celý úspěšný tým. Z klíčových opor odešla jen smečařka Karolína Fričová, která chtěla zkusit novou výzvu v cizině. Místo ní jsme z Olomouce získali zkušenou brazilskou hráčku Jéssicu Silva, jinak se kádr skoro nezměnil. Bohužel vážné zranění kolena postihlo ve slovenské reprezentaci rozdílovou univerzálku Karin Šunderlíkovou, s níž můžeme počítat nejdříve někdy po Novém roce, ale to pouze za ideálního léčení. Spíš to vypadá na ještě delší absenci,“ upozornil Chytil.

„Dlouhodobá ztráta natolik výborné tahounky samozřejmě znamená citelné oslabení, za dané situace se nabízejí různá řešení. Zatím zůstáváme bez vyložené náhrady na daný post, vše se dá do určité míry kompenzovat různými tahy v sestavě. Uvidíme, jak dobře budeme v současném složení hrát, do budoucna nevylučujeme možnost případného posílení o novou akvizici,“ připustil šéf vékáčka s tím, že výhodu vidí v sehranosti stabilizovaného kolektivu. Včetně osvědčeného realizačního týmu, který se v podstatě též nezměnil.

„Zase věříme v co největší podporu fanoušků, že budou chodit na domácí zápasy ve vysokém počtu a maximálně povzbuzovat náš tým, znovu se stanou jeho pomyslnou sedmou hráčkou na hřišti. Myslím, že v uplynulém ročníku – a především v jeho strhujícím závěru – nabízely naše holky opravdu velmi kvalitní i atraktivní podívanou, která příznivcům dělala radost, dokázala je strhnout. Teď si přejeme totéž,“ nadhodil Chytil.

Prostějov navíc čeká vedle extraligových bojů také Český pohár žen a po roční odmlce i působení na evropské scéně. „Budeme hrát Challenge Cup, v jehož úvodním kole vyzveme na přelomu listopadu a prosince rakouský Klagenfurt. Rozhodně máme ambice postoupit dál a v mezinárodní konfrontaci se udržet nejdéle, jak to jen půjde.“

Z veškerých hledisek se první muž prostějovského volejbalu na aktuální sezónu moc těší. „Sice bude určitě těžká tím, že se na nás každý půjde vytáhnout jako na úřadujícího mistra. Zároveň je to však výsada, které si vážíme. Stejně jako stabilního portfolia našich partnerů v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem, jimž velmi děkujeme za dlouhodobou podporu. Bez ní bychom nemohli být natolik úspěšní,“ zdůraznil Petr Chytil.