I duel 7. kola UNIQA extraligy žen ČR byl pro prostějovské volejbalistky dost těžkou bitvou. Proti Šelmám totiž opět musely otáčet nepříznivý průběh poté, co brněnský výběr opanoval úvodní set. Avšak ve zbytku střetnutí už předvedl celkově kompaktnější hru mančaft VK a výsledkovým obratem se radoval z tříbodového vítězství.

 

Dvěma dlouhými sériemi odstartovalo utkání. Nejprve tlačila servisem Simona Bajusz a domácí tým utekl na 5:0, vzápětí vytáhla smečované podání Hanna Kyrychenko a hosté rázem dotáhli na 5:4. Navíc pokračovali v náporu, Hanačky chybovaly hlavně na přihrávce, tím pádem ztrácely - 6:8. Následně se dění na palubovce vyrovnalo (9:9), ovšem jen krátce. Od stavu 12:12 přišla na vékáčko krize, nedařilo se mu pokládat balóny útokem přes výbornou obranu soupeřek, jež naopak neměly se zakončením ani s příjmem zdaleka takové problémy. Jejich šest bodů za sebou na 12:18 rozhodlo zahajovací dějství, které zanedlouho skončilo – 18:25 a 0:1.

Také do druhé části vstoupily lépe Prostějovanky, leč o slibný náskok zase hned přišly (z 5:2 na 5:5). Tentokrát ale svůj propad okamžitě překonaly a znovu spustily ofenzivu. Zkvalitnily totiž veškeré činnosti počínaje podáním, hrubky se přesunuly na opačnou stranu sítě, poměr sil se najednou zcela obrátil. Obří trhák na 15:7 dal družstvu v růžovo-modrých dresech značnou výhodu, již spolehlivým výkonem využilo. Ačkoliv protivnice v závěru částečně zkorigovaly – 25:21 a 1:1.

Za Šelmy nejvíc řádily úderná univerzálka Anna Širůčková a ukrajinská posila na smeči Kyrychenko. Jakmile je ženy VK eliminovaly a tlačily servisem, získávaly nemalou převahu - 4:1 a 10:3. Útočnou činnost táhla především brazilská smečařka Jéssica Silva, podporovaly ji krajanka Raquel Löff s českou reprezentantkou Klárou Faltínovou, velice dobře hrály též další členky sestavy. A skvělá kolektivní práce vyústila v úplně jasnou první polovinu třetího dílu. Od stavu 14:5 však Čadovy svěřenkyně polevily, zatímco jihomoravský soubor výrazně přidal. Načež se většina bodového rozdílu rozplynula - 16:12. Přesto zbytek sady obhájkyně mistrovského titulu zvládly, neboť se z útlumu včas otřepaly – 25:21 a 2:1.

Načatou cestu za triumfem zkomplikoval Simoně Bajusz a spol. výpadek zkraje čtvrté periody, kterým šlo pro změnu nahoru Brno (z 2:0 na 2:4). Jeho narostlou pohodu ale ohraničilo skóre 6:9, kdy domácí parta vystřihla důležitý obrat na 10:9. Posadil ji zpátky do sedla, zvlášť vzhledem k dalšímu úniku po třech exkluzivních smečích Löff - 16:13. Hostující děvčata sice bojovala (16:15), ovšem koncovka se nesla v přesvědčivé režii úřadujících šampionek republiky – 25:20 a 3:0.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA –trenér VK Prostějov:

„Pomalu jsme se rozjížděli. Soupeř hodně riskoval podání, my jsme se špatně prosazovali v útoku. Od druhého setu byl ale náš výkon jiný, mnohem lepší. Přestali jsme tolik chybovat, kvalitním zakončením pomohly obě Brazilky Jéssica Silva s Raquel Löff, výborně zahrály také nahrávačka Simona Bajusz a libero Adéla Stavinohová. Když bych porovnal obě družstva, měli jsme o něco navrch útočně, navíc hosté zkazili výrazně víc podání než my.“

Ondřej BOULA - trenér Šelem Brno:

„Je to škoda. Měli jsme na to, abychom tady uhráli nějaký bod. Ale když šlo do tuhého, tak soupeřkám hodně pomohly dvě Brazilky útokem, zatímco my jsme v takových chvílích neměli nikoho, kdo by míče složil. A dával tím týmu potřebnou energii. Vyšel nám jen první set, od druhého jsme se po domácích sériích bodů dostávali opakovaně dolů a pod tlakem s tím těžko něco dělali. Naopak domácí hráčky se postupně uvolnily.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2022/23 – 7. KOLO

VK Prostějov – Šelmy Brno

3:1

1. set:  18:25

2. set:  25:21

3. set:  25:21

4. set:  25:20

Rozhodčí: Novák a Trumpeš. Čas: 1:53 hodiny. Diváci: 250

Sestava Prostějova: Bajusz, Faltínová 11, Kvapilová 7, Silva 29, Smolková 3, Löff 17, libero Stavinohová. Střídaly: Meidlová 2, Nováková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Šelem Brno: Dubianska 4, Kyrychenko 19, Marková 9, Širůčková 21, Pluhařová 3, Podhrázká 2, libero Chevalierová. Střídaly: Benediktová 8, Mokrá, Kozubíková 3. Trenéři: Ondřej Boula a Markéta Chlumská.