Příjmení Smolková teď rezonuje v prostějovském volejbalu s dvojnásobnou intenzitou. A momentální dění se okolo něj docela hodně točí ze dvou různých důvodů.

 

Za prvé: zranění Michaely Smolkové. Devatenáctiletá smečařka působící v hanáckém klubu druhou sezónu z Dukly Liberec předváděla poslední dobou čím dál lepší výkony, ale během středečního utkání UNIQA extraligy ČR ve Frýdku-Místku se bohužel zranila. Stalo se zkraje čtvrtého setu, odnesla to noha.

„Je to klasický výron v kotníku, Míša si ho způsobila nešťastným dopadem na zem po smeči. Odhad zní, že nám bude chybět minimálně dva týdny, na delší dobu se její absence snad neprotáhne,“ odtušil hlavní kouč žen VK Miroslav Čada.

Za druhé: hostování Josefíny Smolkové. Mladší sestra Michaely má teprve šestnáct let, přesto si právě na severu Moravy už připsala svůj premiérový start v nejvyšší české soutěži dospělých za družstvo Prostějova. Kam přišla na hostování z mateřského Liberce.

„Pepina je velmi talentovaná, v minulosti již s námi absolvovala několik tréninkových bloků a nejde tedy do neznámého prostředí. V tak nízkém věku jí zatím chybějí samozřejmě zkušenosti, ale má obrovský potenciál. A s Pepou Smolkou z Dukly jsme se v naší současné situaci se zraněními domluvili, že ji potřebujeme. Proto k nám byla uvolněna formou hostování,“ prozradil Čada.

Josefína se narodila 11. dubna 2006, je rovněž smečařka a měří 188 centimetrů. „Hodně vyrostla, je opravdu vysoká, v útoku dokáže levačkou tvrdě skládat balóny na zem. Naopak potřebuje ještě zlepšit přihrávku a celkově pracovat na všem, což je v šestnácti normální. Každopádně nám už teď může pomoct,“ zdůraznil zkušený lodivod k nové posile, která na frýdecké palubovce strávila část druhé sady, pak celou čtvrtou i pátou. A dohromady zaznamenala čtyři body.

Za třetí: mimo hru Klára Faltínová. Mladičká akvizice ze severu Čech, jíž nikdo neřekne jinak než Pepina, se aktuálně bude vékáčku hodit též vzhledem k absenci smečařské opory Kláry Faltínové. Ta má problémy s bolavou nohou, konkrétně jde o výpotek mezi kotníkem a achilovkou.

„Více ukáže pondělní magnetická rezonance, po ní budeme moudřejší. Každopádně je možné, že Klára stráví na marodce ještě nějakou dobu. Záleží, co ukáže vyšetření směrem k potřebám její léčby,“ uvažoval Miroslav Čada.