Volejbalistky VK Prostějov absolvovaly dvanáct soutěžních střetnutí během tří týdnů. Tento vpravdě pekelný program jim vyvrcholil dvěma extraligovými duely proti Frýdku-Místku, jež přes rostoucí vyčerpání dokázaly oba vyhrát. Skvělá vizitka pro opakovaně vítězný kolektiv!

První vzájemná konfrontace s TJ Sokol přišla venku ve středu, tedy pouhých dvaadvacet hodin po totálně otočené pohárové bitvě v Přerově. Také na severu Moravy měly Hanačky logické problémy znásobené jak kvalitami posíleného soupeře (Pavla Šmídová, Veronika Strušková, Natalie Livingston, Thamiere Mello ad.), tak svými zdravotními absencemi (Klára Faltínová na marodce, Michaela Smolková se zranila v průběhu mače). Přesto vydřely další výsledkový obrat na 16:25, 25:21, 25:16, 17:25, 14:16.

„Do potíží se nejvíc dostáváme vždy poté, co nám přestane fungovat přihrávka. Při horším příjmu nemůžeme tolik těžit z útoku coby naší největší zbraně, začneme chybovat i v dalších činnostech a výkon týmu jde dolů. A samozřejmě to ještě zvýrazňuje větší únava z náročné termínovky. Holky jsou však bojovnice, nikdy nic nevzdají. Chci vyzdvihnout jejich morálku, zásluhou které otáčejí nepříznivě rozjeté zápasy. Což se podařilo i ve Frýdku,“ ohlížel se za těsně urvanou bitvou hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

Hned v sobotu následovala domácí odveta. Prostějovský mančaft měl před ní aspoň trošku víc času na dílčí odpočinek i důkladnější přípravu – a to se projevilo. Hrozba nebezpečného protivníka byla tentokrát náramně zpacifikována komplexně dobrým výkonem bez citelnějších výpadků, favoritky měly utkání ve své moci od začátku až do konce. Ostatně finální skóre 25:16, 25:21, 25:18 hovoří samo za sebe.

„Zahráli jsme velice dobře, bez větších výkyvů a naprosto koncentrovaně. Jen v závěru druhého setu tam bylo trochu polevení s několika zbytečnými chybami, což je ale normální, zvlášť když současný Frýdek-Místek má kvalitní hráčky. A my jsme se museli obejít bez dvou zraněných smečařek. Za dané situace to holky zvládly výborně, šly neúprosně za vítězstvím,“ ocenil Čada.

„Všechny členky sestavy tentokrát zahrály skvěle, tradičně nás táhly obě Brazilky Jéssica Silva s Raquel Löff. Zejména Jess má vynikající formu a hlavně útokem se dokáže prosazovat opravdu výrazně, zároveň je to všestranná hráčka. Dáváme jí maximální prostor, ve hře ji maximálně využíváme. A ona ukazuje, že aktuálně je jasnou jedničkou v extralize. Je radost s ní pracovat,“ usmíval se Čada nad parádní produkcí ostřílené smečařky nastupující většinou na univerzálu. Slova chvály měl rovněž pro teprve šestnáctiletou Josefínu Smolkovou. „Pepina dobře naskočila už během středečního utkání, teď šla poprvé do základu – a hrála ještě lépe. Přitom pro ni jde v jejím věku o hodně těžký začátek mezi dospělými v nejvyšší české soutěži, ovšem je vidět, že už teď na to má a dokáže si poradit. Získali jsme tak na hostování další variantu do sestavy, navíc velmi perspektivní volejbalistku,“ konstatoval zkušený kouč.

VK Prostějov dál vede UNIQA extraligu žen ČR 2022/23, momentálně již s náskokem osmi bodů! „Odehráli jsme však víc zápasů než všichni ostatní, takže tabulka zkresluje. Přesto je výborné, že jsme těžký program přečkali natolik úspěšně jen s minimálními ztrátami, což jsme přesně chtěli. Teď si od národní soutěže na chvíli odpočineme a můžeme se naplno věnovat vstupu do evropského Challenge Cupu,“ těšil se Miroslav Čada.