Zahajovací duel nového ročníku evropských klubových pohárů byl pro volejbalistky VK Prostějov zatěžkávací zkouškou celkové odolnosti. Úvodní střetnutí 1. kola Challenge Cupu v Klagenfurtu totiž hrály na konci extrémně náročné zápasové série a navíc v tak neradostném zdravotním stavu, který jim notně komplikoval roli favoritek proti papírově slabším soupeřkám.

„Sestava, s níž jsme šli ve středu večer na Klagenfurt, rozhodně nebyla výsledkem nějakého podceňování protivníka. Šlo o důsledek toho, že kromě dvou úplně zdravých hráček mají všechny ostatní nějaké problémy. Naštěstí ne úplně vážné, ale v některých případech větší a v jiných menší. Proto nastoupily holky, které na tom byly v danou chvíli se zdravím nejlépe,“ prozradil hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.
I tak zvládaly jeho svěřenkyně vstupní mač na mezinárodní scéně dlouho výborně. „V prvních dvou setech jsme hráli velice dobře, většinou neměli potíže na přihrávce  a těžili z kvalitnějšího útoku. Domácí však nejsou vyloženě slabí natolik, abychom měli jistotu, že to takhle vydrží celé utkání. Zvlášť v našem momentálním stavu. I ty dvě jasné sady probíhaly zpočátku vyrovnaně a na jednoznačný rozdíl jsme utekli až v jejich závěrech,“ upozornil Čada.

Zkraje třetí části do toho převážně mladý Kelag šlápnul a dostal úřadující mistryně ČR pod tlak. „Přestali jsme se prosazovat útočně, navíc se nám nedařilo ubránit smečařku Kateřinu Pavelkovou a taky univerzálku Ehize Omoghibo. Klagenfurt se chytil, my jsme se rázem trápili, zlepšenou koncovkou už jsme set nezachránili. A já jsem za dané situace věděl, že je potřeba poslat do hry aspoň dvě členky obvyklého základu, abychom se znovu nastartovali. Byť v jednom případě to bylo dost těžké.“
Blokařka Kateřina Kvapilová má totiž nepříjemné trable s okem. „Moc se jí na hřiště nechtělo, ale nakonec obětavě šla a pomohla týmu vybojovat čtvrtý set i celý zápas. Za což jí chci poděkovat, stejně jako všem ostatním holkám, které nebyly úplně fit. Nenechaly mančaft ve štychu, to se cení,“ zdůraznil Čada s tím, že nejvíc bodovaly opět Jéssica Silva (20, z toho 3 bloky), roli účka solidně zvládnuvší Michaela Beránková (16) i stálice na středu sítě Raquel Löff (11 při úspěšnosti zakončení 75 procent). Skvěle se dařilo Adéle Stavinohové na liberu (přihrávka 68 procent).
„Za hodně komplikovaných zdravotních okolností jsme především chtěli přivézt z Rakouska tříbodové vítězství, což se přes problémy povedlo. Tím jsme splnili dílčí cíl a vytvořili si výhodnou výchozí pozici pro domácí odvetu tak, aby vyšel i další úkol – postoupit do dalšího kola Challenge Cupu. Zatím můžeme být spokojeni, teď jde o to jít za týden do druhého vzájemného utkání mnohem zdravější. Musíme se dát dohromady,“ apeloval ostřílený stratég.
Proto prostějovské plejerky nyní dostaly prostor se zmátořit. „Ve čtvrtek dostal tým volno, v pátek máme jen posilovnu a celý víkend bude zase volný. Děvčata potřebují čas na pořádný odpočinek i na léčení, volejbal teď musí jít na chvíli trochu stranou. Od pondělka se pak vrátíme do normální přípravy, snad kompletnější a v podstatě lepším zdravotním stavu,“ zadoufal Miroslav Čada.