Volejbalové juniorky VK Prostějov se směle mohou měřit s absolutní špičkou České republiky ve věkové kategorii do dvaceti let. Pravdivost tohoto tvrzení potvrdily na turnaji 2. kola extraligy ČR U20 v Ostravě, kde naprosto dominovaly skupině B o 5. až 8. místo. A pro příště se znovu vyhouply do nejvyšší „áčkové“ grupy, průběžně jsou v soutěži čtvrté!

Úvodní duel na severu Moravy absolvovaly Hanačky proti přerovským Zubřicím, jež porazily 3:0 (19, 16, 23). „Přerov byl papírově asi nejslabší, ale ze začátku jsme měli problémy plnit roli favorita hlavně proto, že se nám nedařilo zvládat nestandardní situace na hřišti. Až postupně šel výkon týmu nahoru, otočili jsme nepříznivý průběh prvního setu, druhý jasně získali a třetí vybojovali v těsné koncovce,“ popisoval trenér juniorského výběru vékáčka Zdeněk Sklenář.

Vzápětí jeho svěřenkyně přejely Frýdek-Místek hladce 3:0 (16, 14, 16). „Po zhruba jen hodinové pauze jsme šli na druhého soupeře, proti kterému se holkám dařilo na podání i v útoku. Tím Frýdek držely většinu zápasu pod značným tlakem, náš velice dobrý výkon zaslouženě vedl k jednoznačnému vítězství,“ chválil Sklenář.

Rozhodující bitvu o postup svedl prostějovský kolektiv s domácími Ostravankami, jež přemohl 3:0 (21, 13, 22). „V důležité první sadě jsme dokázali dohnat výraznou ztrátu a ještě ji obránit na svou stranu. Potom už jsme byli v dalším průběhu utkání lepší, vedli 2:0 na sety a 20:15 ve třetím. Následně nás však protihráčka dostala účinným servisem pod tlak na přihrávce, vysvobození znamenalo až její zkažené podání za sníženého stavu 20:19. Vzápětí přišel dramatický závěr, který jsme vybojovali,“ přiblížil kouč úspěšných mládežnic Prostějova.

Ze severomoravského klání tedy vyšly vládcovsky s plným počtem devíti bodů a suverénním skóre 9:0. „Jenže turnaj nebyl ve skutečnosti tak jasný, jak by to mohlo podle výsledků vypadat. Střídali jsme lepší úseky s horšími, ale těch povedených bylo víc, proto jsme skupinu B celkově zvládli. Každopádně se podařilo znovu dokázat, že náš mančaft má volejbalovou i morální sílu. A nejvíc ze všeho mě těší, jak se na jednotlivých výhrách významně podílely skoro všechny členky kolektivu – v každém střetnutí zabraly jiné opory. Což je do dalšího pokračování sezóny výborné zjištění,“ radoval se Sklenář ve svém hodnocení.  

EXTRALIGA JUNIOREK ČR U20

Turnaj 2. kola ve skupině B (Ostrava) – konečné pořadí: 1. VK Prostějov 9, 2. Ostrava 6, 3. Frýdek-Místek 2, 4. Přerov 1

Průběžné pořadí soutěže po 2. kole: 1. Liberec 24, 2. KP Brno 22, 3. Olymp Praha 20, 4. VK Prostějov 17, 5. Plzeň 17, 6. Ostrava 14, 7. Frýdek-Místek 12, 8. České Budějovice 9, 9. Přerov 9, 10. Střešovice 5, 11. Lanškroun 5, 12. Šternberk 2