Prostějovské volejbalistky vítězně vstoupily do evropského Challenge Cupu. V rakouském Klagenfurtu spěly k přesvědčivému opanování úvodního duelu 1. kola pohárové soutěže, než se kolektiv ATSC chytil a ze selanky udělal drama. Přesto cestu VK za výhrou pouze zkomplikoval, nikoliv znemožnil. Postupové karty před odvetou (1. prosince v hale Sportcentra DDM Prostějov) jsou tak zřetelně rozdané.

Kromě dvou zraněných smečařek Kláry Faltínové a Michaely Smolkové měl hostující tým k dispozici všechny ostatní členky kádru. I tak nasadil kouč Čada do základní sestavy druhou nahrávačku Soňu Novákovou, třetí blokařku Petru Kožouškovou a rovněž Michaelu Beránkovou, které většinu zápasů tráví na lavičce. Nebyl to však žádný problém.

Začátek střetnutí sice probíhal vyrovnaně, domácí celek dokonce vedl 2:1. Leč za stavu 5:6 vékáčko odskočilo čtyřmi body za sebou na 5:10. A když soupeřky vzápětí dotáhly (9:11) a nějakou dobu držely herní krok (12:14), následoval razantní nápor favoritek. Uprostřed zahajovací části výrazně přidaly, zkvalitnily svůj výkon a po úniku na 12:18 suverénně ovládly jasný závěr – 16:25 a 0:1.

Bodovou káru táhly obvyklá opora Jéssica Silva na smeči společně se zmíněnou Beránkovou, která obsadila post univerzálky. A dařilo se jí, stejně jako na opačné straně sítě české beach mládežnici v rakouských službách Kateřině Pavelkové. Každopádně i ve druhém dějství se Divoké kočky nejprve držely (3:3), aby vzápětí rychle nabraly ztrátu 3:7 a tím znovu odstartovala drtivá převaha vyslankyň České republiky. Ty precizní prací bleskově utekly až na 6:16. Pak sice měly dílčí trable v jednom postavení (ze 7:17 na 11:17), nicméně zbytek setu dostaly zase pod kontrolu – 16:25 a 0:2.

Nic nepodcenit, tak zněl hlavní úkol vedoucího družstva pro třetí periodu. Místo toho obživlý Kelag získal první čtyři výměny a rázem měl svůj největší náskok během celého mače - 4:0. Prostějovský lodivod si brzy musel brát oddechový čas, ovšem ani ten nepomohl. Výběr ATSC se dostal do laufu, Hanačky často chybovaly (13:7, 23:15) a navzdory mocnému finiši (23:20) tudíž došlo k nečekanému zdramatizování původně jednoznačného souboje – 25:21 a 1:2.

Většina sady číslo tři ženám VK vůbec nevyšla, a otázka proto zněla, co dál? Reakcí na daný průběh se stalo vyslání dvou stabilních členek základu Simony Bajusz a Kateřiny Kvapilové na palubovku. Ani s nimi ale moravská parta neměla navrch, slibný náskok 1:4 záhy poztrácela - 6:6. Původně nestíhající protivnice nabraly jistotu i euforii, vedle Pavelkové se často prosazovala Ehize Omoghibo, fanoušci rázem sledovali naprosto vyrovnaný špíl - 9:8 a 13:13. Teprve od nerozhodného skóre 16:16 mančaft z ČR přece jen zlomil houževnatý odpor Klagenfurtu a odvezl si kýžený triumf – 20:25 a 1:3. (son)

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Stefan SPIRK – trenér ATSC Kelag Klagenfurt:

„Dva sety jsme působili zakřiknutě a nedařilo se nám podle představ. Až od třetího jsme se hodně zlepšili, favoritovi byli vyrovnaným soupeřem. Škoda závěru čtvrté sady, ale ani po porážce nic nevzdáváme směrem do odvety.“

Miroslav ČADA – trenér VK Prostějov:

„Podařilo se nám splnit dílčí cíl, se kterým jsme do Rakouska jeli. To znamená odvézt si tříbodové vítězství navzdory komplikované zdravotní situaci, tím potvrdit roli favorita a vytvořit si dobrou výchozí pozici pro domácí odvetu. Přes problémy ve třetím setu i částečně ve čtvrtém jsme uspěli, proto spokojenost.“

 

CHALLENGE CUP ŽEN ČR 2022/23 – 1. KOLO, ÚVODNÍ ZÁPAS

ATSC Kelag Klagenfurt – VK Prostějov

1:3

1. set:  16:25  

2. set:  16:25  

3. set:  25:21

4. set:  20:25

Rozhodčí: Kramar Sandl (Chorvatsko) a Rozej (Slovinsko). Čas: 1:47 hodiny. Diváci: 200

Sestava Klagenfurtu: Holzinger 4, Rabitsch 11, Bajic 12, Omoghibo 15, Pavelková 17, Zorman 3, libero Bier. Střídaly: Katz, Zierler 1, Gärtner, Boyd. Trenéři: Stefan Spirk a Sophie Wallner.

Sestava Prostějova: Nováková 2, Silva 20, Kožoušková 5, Beránková 16, Meidlová 6, Löff 11, libero Stavinohová. Střídaly: Bajusz 2, Kvapilová 2. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.