O kus blíže k vysněnému postupu do play off 1. ligy žen ČR 2022/2023 se posunuly volejbalistky VK Prostějov B. Tým tvořený převážně mládežnickými hráčkami klubu totiž nadále drží druhé místo základní skupiny A, přičemž do horní nadstavbové grupy o 1. až 6. příčku (která automaticky zajišťuje účast ve vyřazovacích bojích) postoupí nejlepší tři celky. A před čtvrtou pozicí už vznikl nadmíru slibný bodový náskok.

V sedmém dvoukole druhé nejvyšší celostátní soutěže dospělých zajížděly Hanačky na palubovku suverénně vedoucích Dobřichovic, jež ale doma dokázaly jako jediné porazit – navíc hned dvakrát. Ani tentokrát nebylo k dílčímu úspěchu daleko. V prvním duelu sice favorit vládl 3:0 (11, 23, 15), leč odvetu měl hostující mančaft skvěle rozjetou, než silný protivník otočil na 3:1 (-15, 29, 16, 13).

„Druhého utkání byla opravdu škoda, výborně jsme do něj vstoupili. A ve druhém setu měli tři setboly na vedení 2:0, čímž bychom měli jistý minimálně bod. Dobřichovice přitom na svém hřišti vůbec neztrácejí, šlo by o cenný dílčí úspěch. Nevadí, holky jsem i tak pochválil za kvalitní výkon v části zápasu,“ hodnotil trenér prostějovského béčka Zdeněk Sklenář.

Následně nastoupily jeho svěřenkyně doma v hale Národního sportovního centra PV v hodně důležitých bitvách proti Hronovu. Tedy přímému konkurentovi v boji o lepší šestku nadstavby. Hrálo se tradičně v pátek večer + v sobotu dopoledne, a vše dopadlo téměř na maximum. Úvodní mač vékáčko opanovalo 3:0 (22, 20, 17), odvetnou konfrontaci pak vydřelo 3:2 (19, -23, 19, -25, 9)!

„Byly to do jisté míry trochu nervózní zápasy. Jejich význam jsme si předem nijak nezdůrazňovali, ale holky samozřejmě sledují situaci v tabulce a věděly, že jde o důležitá utkání na naší cestě. Pokaždé to může dopadnout jakkoliv, neboť jednotlivé týmy nastupují v různých sestavách, obměňují se. Proto byla klíčová naše herní odvaha, kdy jsme se nezalekli ani výraznějších ztrát a sety dostávali do vyrovnaných koncovek. V odvetě nám některé nevyšly, ale celkově je na holkách vidět od začátku soutěže velký posun. Zvykly si na vyšší kvalitu zkušenějších a tím vyhranějších soupeřů, což je nutí hrát dospělejší volejbal. A já jsem strašně rád, že to v takové míře zvládají,“ rozebral Sklenář pozitivní prvky.

Čtyři dějství před koncem základní části drží prostějovský kolektiv odstup sedmi bodů na čtvrtý post. A příště hraje zase doma v NSC proti průběžně poslednímu Hradci Králové (pátek 2. prosince od 19.00 hodin a sobota 3. prosince od 10.00 hodin). Což znamená, že může definitivně rozhodnout! „Půjdeme do toho opět naplno a uvidíme, jestli to vyjde,“ pousmál se Sklenář.  

 

1. LIGA ŽEN ČR, ZÁKLADNÍ SKUPINA A 2022/23

Průběžné pořadí po 16. kole:

1. Dobřichovice          42

2. VK Prostějov „B“  26

3. Žižkov                    23

4. Hronov       19

5. KP Brno „B“          19

6. Hradec Králové      15