Hodně práce měly prostějovské volejbalistky s očekávaným průnikem z kvalifikace do hlavní fáze evropského Challenge Cupu žen 2022/2023. Protivník z Klagenfurtu tvořený převážně velmi mladými hráčkami kladl v odvetě více než dvě sady tuhý odpor a favorizovaný tým VK to s naplněním své role neměl v hale Sportcentra DDM vůbec snadné. Nakonec si však poradil bez ztracené setové kytičky, tudíž jde dál.

 

Po vyrovnaném začátku (4:4) se zdálo, že Hanačky rychle zažehly motory. Jejich únik na 8:5 však následovala řada nepřesností nejen na přihrávce a dobře útočící soupeřky otočily na 10:11. Domácí tým působil trochu zakřiknutě a nervózně, dělal nevynucené chyby, špatně bránil. A s kvalitně podávajícím i nadšeně bojujícím ATSC dlouho ztrácel, před závěrem zahajovací části dokonce 16:18. Až v koncovce přišlo prostějovské zlepšení. Sice nijak rapidní, ale stačilo k důležitému obratu. Byť rozhodly za nerozhodného stavu 22:22 teprve poslední tři precizně získané míče – 25:22 a 1:0.

Rakouské družstvo přesto nepůsobilo vůbec slabším dojmem a lépe vstoupilo také do druhého dějství - 4:6. Vékáčko se stále nemohlo dostat do své obvyklé pohody, citelně mu scházela kvalitnější defenziva plus účinnější servis. Jakmile favorit tyto atributy zprovoznil a přidal též důraznější zakončení, nabíral převahu (z 12:12 na 15:12). Leč zcela zlomit Kelag se nepodařilo, naopak finiš znovu přinesl nečekané drama (z 22:19 na 22:21 a 23:23). S přece jen dobrým vyústěním pro VK – 25:23 a 2:0.

Vyrovnaný mač zprvu pokračoval i ve třetím dílu, kdy papírově slabší Klagenfurt bodově tažený univerzálkou Ehize Omoghibo nadále držel krok - 7:8. Kolektiv z ČR se zase tradičně opíral o produktivní brazilskou dvojici Jéssicu Silva a Raquel Löff. K nim se uprostřed této periody přidaly ostatní parťačky, aby při podání Kateřiny Kvapilové společně předvedly do té doby největší trhák na 15:10. I tak hostující plejerky pořád kousaly, ovšem cestu Prostějova za předpokládaným triumfem už výrazněji nezkomplikovaly. Neboť závěrečný nápor vítězek měl větší grády – 25:16 a 3:0.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA – trenér VK Prostějov:

„Očekávali jsme, že budeme dominantnější útokem. Nedařilo se nám v něm ale tolik a hlavně proto byly dva sety vyrovnané. Neprosazovali jsme se ani z dobrých pozic, rozdíl mezi námi a soupeřem se tímhle smazával. Jednoznačně nás ale držela právě zakončením Raquel Löff, postupně se k ní přidala Jéssica Silva a výborně přihrávala na liberu Adéla Stavinohová. Podstatný je výsledek 3:0 i postup.“

Stefan SPIRK –trenér ATSC Kelag Klagenfurt:

„Pro nás to byl velice těžký zápas u silného soupeře, který má kvalitní volejbalistky včetně velmi zkušených. Náš tým je naopak hodně mladý a perspektivní do budoucna, z tohoto pohledu jsme tady neodehráli vůbec špatné utkání. První dva vyrovnané sety rozhodly maličkosti, potom už se vyšší domácí hráčky prosazovaly více. Přes porážku 0:3 si můžeme odnést i pozitivní věci.“

 

CHALLENGE CUP 2022/23 – KVALIFIKACE, 2. zápas:

VK Prostějov – ATSC Kelag Klagenfurt

3:0

Výsledek prvního zápasu: 3:1, postupuje: Prostějov

1. set:  25:22

2. set:  25:23

3. set:  25:16

Rozhodčí: Bardic (Chorvatsko) a Kuzmanovic (Bosna a Hercegovina). Čas: 1:24 hodiny. Diváci: 550.

Sestava Prostějova: Bajusz 1, J. Smolková 6, Kvapilová 3, Silva 18, Meidlová 5, Löff 19, libero Stavinohová. Střídaly: Kožoušková 1, Beránková 8, Píchalová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Klagenfurtu: Holzinger 2, Rabitsch 8, Bajic 6, Omoghibo 17, Pavelková 5, Zorman 7, libero Bier. Střídaly: Zierler, Gärtner, Katz, Matschek, Chlapec. Trenéři: Stefan Spirk a Sophie Wallner.