Rakouský Klagenfurt většinově složený z velmi mladých hráček a momentálně se pohybující ve své národní lize na třetí až čtvrté pozici neměl být pro volejbalistky VK Prostějov na úvod evropského Challenge Cupu 2022/2023 příliš těžkou překážkou. Alespoň tak zněly původní předpoklady. Realita však natolik suverénní zdaleka nebyla, na čemž se podílela řada různých okolností. Přesto favoritky postoupily do hlavní fáze Vyzývacího poháru po výsledcích 3:1 venku a 3:0 v domácí odvetě.

Za dlouho vyrovnaným čtvrtečním duelem se ohlédla kapitánka vékáčka. „Od začátku jsme byly docela nervózní a ta nervozita se zvyšovala tím, jak se nám nedařilo soupeři odskočit nějakou bodovou šňůrou. V mnoha výměnách jsme něco zkazily, průběh prvních dvou setů tak byl pořád vyrovnaný bod za bod. Až v posledním setu za rozhodnutého stavu celého dvojutkání hosté trochu odpadli,“ komentovala Simona Bajusz výsledek 25:22, 25:23 a 25:16.

„Odveta měla být jasnější. Mohly jsme hrát lépe ve všech činnostech od podání přes bloky a obranu v poli až po útok, ani moje nahrávky nebyly vždy přesné. Na druhou stranu jsme i přes ne úplně precizní výkon zvítězily 3:0 a postoupily dál, čehož si ceníme. Taky máme radost, že přišlo víc fanoušků než obvykle a podpořili nás,“ potěšilo Bajusz.

Skvělým výkonem Hanačky táhla brazilská blokařka Raquel Löff, jež dala 19 bodů při vynikající úspěšnosti zakončení 81 procent a celkové užitečnosti +18! Na liberu excelovala Adéla Stavinohová tentokrát hlavně přihrávkou (71 procent), tradičně kvalitní práci odvedla na univerzálu Jéssica Silva (18 bodů, užitečnost +13). A po příchodu na hřiště z lavičky během druhé sady se velice dobře chytila Michaela Beránková na smeči (8 bodů, úspěšnost útoku 54 procent, užitečnost +8). Týmově měly české mistryně dost navrch zakončením i příjmem, ale jen minimálně skórovaly na bloku a servisu.

„Výkonnostní rozdíl mezi námi a Klagenfurtem měl být větší, ale projevilo se, že teď zatím nejsme v takové pohodě jako před nedávným zápasově nabitým programem. Ten se na holkách podepsal mnoha zdravotními problémy, některé z nich ještě nejsou úplně v pořádku, museli jsme hodně odpočívat a dávat se dohromady bez obvyklé tréninkové zátěže. Nyní tak znovu potřebujeme normální pravidelný režim přípravy, abychom se srovnali a abychom příští utkání odehráli ve vyšší kvalitě,“ rozebíral kouč VK Miroslav Čada. „Důležité však je, že jsme i ne tolik optimálním volejbalovým projevem postoupili v Challenge Cupu do hlavní části přes nepříjemného soupeře," zdůraznil Čada.