Kvalitní a cenné dílo volejbalistek VK Prostějov B v 1. lize žen ČR 2022/23 se podařilo! Béčko hanáckého klubu v předposledním dvoukole základní části druhé nejvyšší soutěže dospělých potřebovalo doma proti Hradci Králové jedno vítězství ze dvou vzájemných duelů k potvrzení nejhůře třetího místa v konečném pořadí základní skupiny A. Což by znamenalo postup do horní šestky pro nadstavbovou fázi a tím jistotu účasti v play-off. Vyšlo to!

V pátek večer po úvodním duelu však situace nevypadala moc růžově, neboť rezerva vékáčka tradičně složená převážně z mládežnických hráček podlehla Východočeškám hladce 0:3 (-24, -22, -18). „Utkání bylo dva sety velmi vyrovnané, ale v rozhodujících momentech nám tentokrát chyběla jistota, trpělivost i přesnost. Holky jako by nebyly ve své kůži, nemohly se dostat do obvyklé pohody,“ všiml si trenér prostějovského béčka Zdeněk Sklenář.

Ani sobotní odveta po lepším začátku nevypadala následně na potřebný dílčí úspěch, za stavu 1:1 a 14:19 směřoval ke druhé výhře znovu hostující celek. Nicméně moravská parta se v kritické chvíli semknula, obdivuhodně zabrala, klíčovou třetí sadu ještě otočila na 26:24. A potom už bitvu jednoznačně dovedla do euforického konce znamenajícího dosažení vytouženého cíle – 3:1 (19, -18, 24, 16)!

„Pomohla nám střídání, na důležitém vítězství se podílel celý kádr děvčat, jež byla k dispozici. Rozhodující energii do mančaftu přitom vnesla ta úplně nejmladší ze všech Eliška Kovandová, ročník narození 2006. Její příchod na hřiště a výborný výkon strhl ostatní holky, byl z toho obrat nepříznivého průběhu. Díky tomu teď máme jistou horní nadstavbovou skupinu a na jaře si zahrajeme play-off, což jsme celou dobu chtěli,“ radoval se Sklenář.

Závěrečné dějství prvoligové základní části na palubovce KP Brno B (16. a 17. prosince) tak představuje pouhou formalitu. „Tyto poslední zápasy letošního kalendářního roku nebudou mít žádný vliv na to, s kolika body půjdeme do nadstavby. Proto dostanou příležitost mladé holky, které toho v aktuálním ročníku zatím tolik neodehrály a teď si můžou bez nějakých nervů víc osahat dospělou soutěž. Přesto zkusíme odvést co nejlepší výkony, třeba i vyhrát,“ uvažoval Sklenář. 

 

1. LIGA ŽEN ČR, ZÁKLADNÍ SKUPINA A

Průběžné pořadí po 18. kole:

1. Dobřichovice          47

2. VK Prostějov B    29

3. Hronov                   25

4. Žižkov                    24

5. KP Brno B              19

6. Hradec Králové      18