Vrchol druhé poloviny končícího kalendářního roku pro volejbalistky VK Prostějov je tady. Na přání maďarského protivníka odehrají oba duely 1. kola evropského CEV Challenge Cupu žen 2022/2023 v domácím prostředí, kterým bude hala Národního sportovního centra PV. O postup do osmifinále mezi nejlepších šestnáct družstev přitom Hanačky vyzvou silný celek Fatum Nyíregyháza.

 

První vzájemné střetnutí se původně mělo konat už minulý týden na půdě soka, leč jeho klubové vedení požádalo o přesun tohoto mače do České republiky. Proto vzájemná konfrontace obou kolektivů propukne tímto měřením sil ve středu 21. prosince od 17.00 hodin, přičemž Fatum bude administrativně veden jako domácí mančaft. Odveta pak přijde na řadu hned o den později ve čtvrtek 22. prosince též od 17.00 hodin a zase v NSC Prostějov, tentokrát už plně v hostitelské režii vékáčka.

„Fakticky však nebude mezi oběma utkáními žádný rozdíl v tom, že prostě nastoupíme na vlastním hřišti. Výborné přitom je, že můžeme hrát ve své hale, kde jsme zvyklí a dokonale to tam známe, tudíž nepřijdeme o výhodu skutečného domácího prostředí. Navíc věříme v maximální podporu našich věrných fanoušků, kteří mohou vytvořit opravdu velmi bouřlivou atmosféru. A s jejich pomocí chceme zabojovat o nesmírně náročný postup dál,“ burcuje kouč VK Miroslav Čada.

V roli favorita jednoznačně vidí hostující Nyíregyházu. „Sice už nemají tak extrémně vysoké ambice jako v minulých letech, ale pořád disponují hodně kvalitním hráčským kádrem. I na mezinárodní poměry. Jejich tým tvoří volejbalistky sedmi různých národností, kterým vévodí špičková univerzálka Yagmur Karaoglu z Turecka dříve nastupující i v italské lize. Výtečná je též smečařka Anija Jurdža z Lotyšska, celá jejich sestava má značnou sílu. Kromě toho před nedávnem změnili trenéra, když přišel Slovák Tomáš Varga známý od tamních reprezentací,“ přiblížil Čada.

Prostějovské lvice přesto budou chtít velmi úspěšný soubor předchozích sezón vyřadit. „Aby se nám to podařilo, musíme podat vynikající výkony. Poslední extraligový zápas v Přerově ukázal, že po trochu slabším období i z důvodu zdravotních problémů jdeme znovu herně nahoru. Věřím, že hlučná pomoc našich fandů holky zdravě vyhecuje, aby na taraflexu nechaly absolutně všechno. Po letech nás opět láká víc se prosadit na evropské scéně a také za hranicemi ČR zviditelnit město Prostějov i Olomoucký kraj,“ zdůraznil Čada.

Připomeňme, že ve Vyzývacím poháru platí mezinárodní počítání výsledků: za výhry 3:0 i 3:1 dostává vítěz tři body a poražený nic, při rezultátu 3:2 se bodový zisk dělí poměrem dva ku jednomu. A postoupí ten, kdo v součtu obou utkání nastřádá víc. V případě rovnosti po odvetě následuje takzvaný zlatý set (dodatečný tiebreak do patnácti), který definitivně rozhodne.

„Nepochybuji, že nás čekají dva krásné a divácky atraktivní zápasy, jimiž můžeme dosáhnout cenného dílčího úspěchu. Nemáme co ztratit, na Nyíregyházu půjdeme s otevřeným hledím i maximální touhou vyhrát,“ slíbil Miroslav Čada.

A malá perlička na závěr. Nadcházející soupeři se už jednou střetli, na podzim 2019 v rámci přípravného turnaje v Olomouci zvítězil Fatum jasně 3:0.

 

FATUM NYÍREGYHÁZA

Novodobá éra ambiciózního maďarského klubu se počítá od jeho opětovného vzniku v roce 1996. Okamžitě se zařadil do širší národní špičky, hned roku 2000 získal první mistrovský titul i Maďarský pohár. Následně přidal dalších sedm trofejí včetně tří ligových primátů v řadě za sebou, vyhrát obě tuzemské soutěže dokázal ještě v roce 2007 a zatím naposledy 2021. Letos na jaře skončil pátý, je pravidelným účastníkem evropských pohárů.

Hlavní trenér: Tomáš Varga

Asistent trenéra: Csaba Pampuch

Hráčská soupiska

3          Marija Čičič   nahrávačka

5          Genesis Kovács-Francesco    nahrávačka

6          Bojana Ambulija        univerzálka

7          Fruzsina Tóth libero

8          Viktoriia Nikolaichuk libero

9          Yagmur Karaoglu      univerzálka

10        Boglárka Anna Földi blokařka

11        Merve Cepni   blokařka

12        Lilian Rufin-Martinez           smečařka

13        Kristina Belova          smečařka

16        Anija Jurdža   smečařka

17        Alexandra Lászlop     blokařka

19        Petra Eszter Török     blokařka

23        Selena Leban  smečařka

Rozhodčí středečního utkání:

Andrei Savu (Rumunsko) a Tajana Kramar Sandl (Chorvatsko).

Rozhodčí čtvrtečního utkání:

Süleyman Yalcin (Nizozemsko) a Andrei Savu (Rumunsko).

 

2022 51 pozvanka