V probíhající sezóně jsme si už zvykli na to, že utkání volejbalistek VK Prostějov jsou většinou dost vyrovnaná, dramatická a dlouhá, pravidelně se protahují na čtyři či pět sad. Mezi Vánocemi a Novým rokem však bylo vše jinak – hotovo v nejkratším možném čase. Jednou s výslednou radostí, podruhé se zklamáním.

Volejbalistky Prostějova nejprve neměly vážnější potíže s papírově slabším Šternberkem, který v Národním sportovním centru PV přehrály přesvědčivě 25:20, 25:11 a 25:12. „Po vánoční přestávce šlo z naší strany o dobře zvládnutý zápas. V prvním setu to herně nebylo ještě úplně ono, dělali jsme zbytečné chyby a trochu hledali jistotu. Od druhého setu se ale holky rozjely, dostávaly Šternberk pod tlak, náš výkon získal kvalitu. Kromě tradičních opor Jess, Raquel, Simči a Stavi i díky Pepině Smolkové, která po střídání zahrála výborně,“ ocenil hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

Za dva dny pozdě večer musel naopak překonávat rozladění z poměrně hladké porážky v jihomoravské metropoli. Tentokrát měly nad jeho svěřenkyněmi navrch brněnské Šelmy, jež kromě úplného začátku a pak úvodní fáze třetího dějství neustále vedly, aby zaslouženě triumfovaly 25:20, 25:20, 25:21. Po předchozích dvaceti obodovaných duelech (dohromady ve všech soutěžích) se tak prostějovským ženám premiérově během aktuálního ročníku stalo, že podlehly víc než 2:3. A tím pádem nezískaly ani punkt, což bylo po dlouhé sérii úspěšných střetnutí pochopitelně nepříjemné.

„I takové méně vydařené zápasy je však nutné přijmout. Brno hrálo skvěle a bylo lepší, což tentokrát musíme uznat. Největší problémy nám dělalo podáním, tím jsme se potýkali s horší přihrávkou, následně v útoku se víc prosazovala jediná Jéssica Silva. Naopak Šelmy měly příjem velice dobrý a hlavně Hanna Kyrychenko dávala velké bomby jak smečovaným servisem, tak zakončením. Přidávaly se k ní další spoluhráčky, dařilo se jim na všech postech i veškerými činnostmi. Zatímco náš výkon nebyl zdaleka optimální, některá děvčata po zdravotních problémech zatím nejsou ve formě,“ analyzoval Čada.

„Utkání nám prostě nesedlo. Což se může stát, netřeba z toho dělat nic hrozného. Na druhou stranu si porážku musíme rozebrat, abychom se zlepšili do dalších střetnutí – mimochodem hodně těžkých proti nejsilnějším extraligovým soupeřům. Například se projevuje, že bez Karin Šunderlíkové a Karolíny Fričové šla od loňska dolů úroveň našeho podání. Nebo fakt, že jsme v Brně bezvýsledně protáčeli hned čtyři smečařky, také o něčem svědčí. Nedostatků se teď zkrátka sešlo víc, za takové situace nejde pořád jen vítězit. I výraznější prohra někdy přijde,“ připustil zkušený kouč.

Do nového roku 2023 si přál jednu stěžejní věc. „Po delší době je všech dvanáct členek našeho užšího kádru zdravých, na čemž se dá stavět. Proto mám jediné přání, ať holky vydrží pokud možno trvale fit – nějaké drobnější trable nepočítaje. Jak totiž vždycky říkám, je nezbytné maximálně pracovat v přípravě na každém tréninku, aby výkonnost i forma šly zase nahoru. Pokud tomu společnou práci dáme, můžeme opět dělat radost lepším volejbalem jak sobě, tak fanouškům,“ zdůraznil Miroslav Čada.

 

47 vk lista