Přímý souboj o průběžné vedení v UNIQA extralize žen přinesl nádherný sportovní střet. Byl to opravdový šlágr 19. kola soutěže mezi volejbalistkami Prostějova a Dnipra se vším všudy, aby nakonec po více než dvou hodinách nesmlouvavého poměřování nahoru dolů uspěl v pěti sadách kolektiv VK. Byť prohrával, tak výsledek překlopil na svou stranu. A tím se o fous vrátil do čela tabulky.

 

Od začátku se v Národním sportovním centru PV odvíjel naprosto vyrovnaný boj. Chvilku vedli domácí, chvilku hosté a největší rozdíl ve skóre dlouho byl pouhé dva bodíky - 4:2. Než za stavu 12:11 přitlačila Yevhenija Khober podáním, plejerky vékáčka zkazily několik přihrávek za sebou, družstvo SC tak rázem otočilo na 12:16. Tato série Hanačky rozhodila, často chybovaly i na servisu a herně jistější, pestřeji útočící soupeřky toho využívaly (ze 16:18 na 16:22). Zahajovací část patřila jim – 19:25 a 0:1.

Nepovedený závěr jako by Čadovy svěřenkyně zdravě naštval. Zkraje druhého dějství za to pořádně vzaly, spustily velký tlak a pronikavě zlepšeným výkonem šly do trháku 9:2. Náhle i předtím sebejisté Dnipro vyrábělo hrubky, ztrácelo, zaostávalo. Klíčový význam přitom měla vedle ostřejšího podání VK též jeho mnohem vyšší úspěšnost na příjmu, čímž šla nahoru i kvalita ofenzivy. Ukrajinské mistryně sice jednou trochu dotáhly (ze 14:7 na 14:10), ale jinak tahaly za výrazně kratší konec provazu – 25:15 a 1:1.

Pokud bychom odhlédli od občasných laciných minel, tak byl k vidění atraktivní volejbal plný krásně dlouhých výměn a špičkových momentů. Skvěle se rozjela uzdravená Michaela Smolková, převážně se dařilo všem jejím parťačkám na palubovce - 6:3. Ani výběr Prometey v čele s Oleksandrou Milenko se ovšem nenechal zahanbit, útlum nechal brzy za sebou. A šňůrou osmi získaných výměn za sebou (!) vystřihl razantní obrat z 9:7 na 9:15. Takový propad vypadal pro obhájkyně českého titulu neřešitelně, přesto se ještě zvedly - 14:16. A znovu heroickou stíhací jízdou při parádním servisu Kateřiny Kvapilové (ze 14:19 na 20:19). Jenže koncovku těsně urvaly protivnice využitím třetího setbolu – 23:25 a 1:2.

Strhující bitva pokračovala rovněž ve čtvrtém dílu. Moravskou partu smolně ztracený finiš nijak nepoložil, dál zůstávala trpělivá a novým náporem získala slibný náskok 8:5. Obvyklou tahounku Jéssicu Silva rovnoměrně podporovaly spoluhráčky, leč stačilo jen trochu polevit, aby se Petkovovy ovečky bleskově přiblížily (9:8), zanedlouho srovnaly (11:11), pak otočily na 14:15. Ohromná řežba gradovala herním vzepětím prostějovských lvic, za které excelovaly polařsky Adéla Stavinohová a smečařsky Klára Faltínová - 19:16. Vzápětí byly nahoře pro změnu Ukrajinky (z 21:18 na 21:23), až infarktovou přetahovanou přece jen vydřel mohutným sprintem tým kapitánky Simony Bajusz – 25:23 a 2:2.

Šlo se tedy do rozhodujícího tiebreaku, kde hanácká suita bryskně udeřila nadmíru důrazným způsobem (6:1). Tento únik už famózně makající dříčky v modrém nepromarnily a suverénním tempem dospěly k nesmírně hodnotnému triumfu – 15:8 a 3:2!

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA – trenér VK Prostějov:

„Byl to krásný a maximálně bojovný zápas vysoké úrovně. Rozhodovaly drobnosti, my jsme byli mírně lepší v útoku i na bloku. Pomohlo nám, že soupeř dělal v zakončení víc chyb, což se v celkovém součtu projevilo. Vyzdvihnout musím výborný kolektivní výkon celého našeho týmu, kde všechny holky neskutečně dřely za každé situace, bez ohledu na nepříznivý vývoj. Takhle má vypadat utkání proti prvnímu mančaftu soutěže.“

Ivan PETKOV – trenér SC Prometey Dnipro:

„Viděli jsme tvrdý boj o každý míč dvou silných družstev. My jsme dnes měli své problémy se sestavou, chyběly nám některé hráčky. Přesto jsme pracovali na maximum, i když absence ovlivnily úroveň našeho výkonu. Gratuluji domácím k vítězství, lépe zvládli rozhodující výměny. Těsnou porážku musíme brát jako motivaci do dalších zápasů.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2022/23 - 19. KOLO

VK Prostějov – SC Prometey Dnipro

3:2

1. set:  19:25

2. set:  25:15

3. set:  23:25

4. set:  25:23

5. set:  15:8

Rozhodčí: Kavala a Vachutka. Čas: 2:07 minut. Diváci: 350.

Sestava Prostějova: Bajusz 1, Faltínová 15, Kvapilová 10, Silva 25, M. Smolková 8, Löff 15, libero Stavinohová. Střídaly: Beránková 1, Nováková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš

Sestava Dnipra: Milenko 23, Grbac 9, Danchak 10, Khober 19, Dorsman 14, Velykokon 1, libero Niemtseva. Střídaly: Artyshuk, Karasova. Trenéři: Ivan Petkov a Denis Zui