Dva momentálně nejtěžší možné duely v rámci UNIQA extraligy žen ČR 2022/23 absolvovaly volejbalistky VK Prostějov během uplynulého týdne. První doma proti Dnipru ještě s vypětím všech sil ve čtvrtek zvládly (3:2), druhý venku v Liberci o dva dny později už ne (1:3).

Pod Ještědem přitom Hanačky začaly dobře, většinu úvodní sady byly lepší a získaly ji 25:21. Potom však nedokázaly zareagovat na výrazný herní progres Severočešek, které je ve druhé periodě přejely 25:16. Stěžejní pro celý šlágr pak byl závěr třetí části, kde hostující tým otočil ze 17:15 na 17:21, aby rychle nabytý náskok vzápětí ještě rychleji prohospodařil (24:22).

Dva odvrácené setboly již nepomohly, neboť protivnice o chvilku později klíčové dějství zavřely na 26:24. A následně ve zbytku střetnutí naprosto dominovaly. „Koncovka třetího setu byla rozhodující. Z takového náskoku jsme ji měli uhrát, jenže se nedařilo prosadit útokem. Liberec výborně bránil,“ říkal s odstupem času v neděli dopoledne kouč vékáčka Miroslav Čada.

Teprve podruhé v probíhající sezóně utrpělo jeho družstvo porážku bez bodového zisku. „Opravdu si nikdo nemohl myslet, že při takové vyrovnanosti budeme stále jen vítězit. Například Dukla má nespornou sílu, po uzdravení Petry Kojdové je kompaktní a tentokrát byla prostě lepší. Každá porážka samozřejmě mrzí, ale nejde o nic hrozného. Jdeme dál,“ uklidňoval Čada.

V prostějovské sestavě chyběla Klára Faltínová kvůli obnovené bolesti levé nohy. Proto se Jéssica Silva přesunula na smečařskou pozici a post univerzálky zabrala Michaela Beránková, což v některých sekvencích utkání fungovalo, zatímco v jiných ne. Primární potíž ale nespočívala v rozestavení, nýbrž v celkovém kolektivním výkonu. Ten nebyl proti silné Dukle dostatečně kvalitní, stejně jako individuální produkce jednotlivých hráček.

I tak zůstaly loňské mistryně republiky bodově nejlepší z českých extraligových celků (39), ovšem pronásledovatelé se přibližují. V těsném závěsu už je právě Liberec (37), za ním číhají KP Brno (33), Olomouc (31), Šelmy Brno (29) i Ostrava (28). Před rozhodujícím play-off přitom zbývá ještě třináct kol, dvě z končící základní části plus jedenáct v nadstavbové fázi. „Teď se nám hodí, že jsme měli v tabulce velký náskok. Budeme na sobě pracovat k nabrání ještě vyšší výkonnosti,“ zdůraznil Čada.

 

47 vk lista