Krásnou destinaci pro dovolenkáře navštíví tento týden volejbalistky VK Prostějov, jež v osmifinále evropského Vyzývacího poháru žen 2022/2023 narazí na španělské družstvo Avarca de Menorca a úvodní vzájemný duel hrají venku na jeho palubovce. Ve středu 11. ledna od 20.00 hodin. Místo lenošivého válení u teplého moře je však logicky čeká těžká sportovní šichta.

 

Vzhledem k dost velké vzdálenosti i faktu, že prostějovské volejbalistky nastoupí na ostrově, je čeká poměrně náročné cestování. „V úterý 10. ledna hodně brzy ráno pojedeme autobusem do Vídně, odkud letíme do Madridu. Tam máme mezipřistání, přestoupíme na další let na Mallorcu,“ popsal kouč vékáčka Miroslav Čada s tím, že anabáze na místo střetnutí ještě vyvrcholí trajektem lodí z Mallorky na Menorcu. „Pokud celý přesun proběhne bez problémů a podle časového plánu, tak si v úterním večeru zatrénujeme. Ve středu dopoledne bude následovat předzápasová příprava a potom až od osmi hodin večer utkání. Do Prostějova se následně vrátíme během čtvrtka, doma budeme později odpoledne,“ informoval Čada.

O protivníkovi se s kolegy z realizačního týmu samozřejmě snažili zjistit co nejvíc informací. „Výrazně nám v tom pomohla naše bývalá hráčka Anna Velikiy nastupující v současnosti za izraelský Hapoel Kfar Saba. Přes ni jsme získali videozáznamy obou zápasů jejího mančaftu s Menorcou v šestnáctifinále Challenge Cupu, které dopadly shodně 3:2,“ prozradil Čada.

A to není zdaleka všechno. „Další cenné informace nám poskytla někdejší volejbalistka Eva Štěpančíková, která žije ve Španělsku a má tak podrobné povědomí o tamních klubech. Čehož jsme využili k důkladnějšímu zmapování nadcházejícího soupeře,“ navázal kormidelník úřadujících mistryň České republiky.

Co se tedy povedlo o výběru Avarca zjistit? „Vede je trenér Josep Llorens, jejich kádr tvoří převážně zkušené španělské hráčky a mají také čtyři cizinky. K největším oporám patří brzy jednačtyřicetiletá smečařka Nuria Perez Garcia či osmatřicetiletá blokařka Iva Pejkovič. Pravidelně končí ve své národní lize do třetího místa a startují v evropských pohárech.“

V žádném případě by však nemělo jít o nepřekonatelného soka. „Přesná síla Menorcy se hůř odhaduje. Určitě jde o kvalitní celek, ale na druhou stranu by proti němu mělo jít vyrovnaně hrát, postupové šance do čtvrtfinále vidíme jako otevřené. Víc se ukáže až přímo na hřišti. V každém případě chceme zvenku přivézt co nejlepší výsledek pro domácí odvetu,“ uzavřel Miroslav Čada.