Předposlední kolo základní části UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 přinese souboj mezi volejbalistkami VK Prostějov a TJ Ostrava. Ve 21. dějství soutěže půjde zároveň o generálku na blížící se vzájemné čtvrtfinále Českého poháru. Nadcházející ligový mač se hraje v sobotu 14. ledna od 17.00 hodin v Národním sportovním centru PV.

Oba protivníci na sebe narazili také ve čtvrtfinálové sérii minulého ročníku nejvyšší tuzemské soutěže. Loni začátkem jara měly navrch Hanačky 3:1 na zápasy, čímž vlastně odstartovaly svou spanilou jízdu až za mistrovským titulem. A zvládly i první vzájemný duel aktuální sezóny na palubovce soupeřek, který 12. listopadu dopadl z pohledu severomoravského družstva 0:3 (-22, -27, -23). „Před těmi dvěma měsíci jsme ale nehráli moc dobře a vítězství beze ztráty setu vybojovali hlavně díky lepším koncovkám, i trochu se štěstím,“ připustil kouč vékáčka Miroslav Čada při vzpomínce na vyrovnanou bitvu nedaleko polských hranic, kde jeho svěřenkyně přes problémy potvrdily roli favoritek.

Od té doby však Ostravanky, jež se dlouho v tabulce pohybovaly hodně dole, šly nahoru jak herně, tak výsledkově. A připsaly si několik cenných skalpů. Už předtím porazily Olomouc 3:0, následně si poradily dvakrát 3:1 se Šternberkem i s Šelmami Brno, jednou zdolaly stejným skóre též Přerov a Frýdek-Místek, znovu neztratily ani sadu proti UP a naposledy přemohly 3:1 Olymp Praha. V průběžném pořadí tak drží ziskem osmadvaceti bodů sedmé místo kousek za vyššími pozicemi, prostějovský tým má o jedenáct punktů víc. Musí se ovšem připravit na tuhý odpor houževnatého kolektivu TJ, který bodově táhne velmi produktivní univerzálka Sandra Skřivanová (za svobodna Kotlabová). Základní sestavu většinou dále tvoří nahrávačka Petra Kašparová, blokařky Michaela Hadáčková a Elen Jedličková, smečařky Margarita Buvinič a Aneta Bauerová i libero Skarleta Jančová.

„Ostravě se v úvodu sezóny moc nedařilo, ale je pravda, že poslední dobou často boduje. A zlepšenou hrou dokázala opakovaně zaskočit i papírově silnější soupeře, například Olomouc nebo Šelmy. Proto si musíme dát velký pozor, aby se totéž nestalo taky nám. Je potřeba od začátku ani trochu nic nepodcenit a dobrým výkonem si dojít pro domácí vítězství za tři body,“ pravil Čada jasně.