Konečný výsledek sice vypadá jasně, ale úvodní zápas osmifinále evropského CEV Challenge Cupu žen 2022/2023 byl hodně vyrovnaný. Menorca jej na vlastní palubovce ovládla tři nula na sady, neboť mnohem účinněji vytěžila svůj herní potenciál v porovnání s prostějovskými volejbalistkami. Těm se střetnutí nevydařilo a v odvetě za týden tak budou dohánět citelné manko.

I se zdravotně uschopněnou Klárou Faltínovou nastoupily Hanačky ve středečním večeru. A zpočátku těsně vedly, než za stavu 4:5 vyrobily dvě útočné chyby a domácí družstvo otočilo na 7:5. Vékáčko mělo problémy s jeho velice rychlou ofenzivou, proti níž nestíhalo stavět bloky, jeho ztráta rychle narostla - 10:6. Pak se hostující plejerky zvedly a hned vyrovnaly (11:11), aby vzápětí dalšími hrubkami spadly do ještě většího výpadku - 15:11. Právě na zbytečná vlastní zaváhání doplatily v součtu zahajovací části, když její zbytek už byl rovnocenný (19:18, 21:21). Leč v koncovce to těsně nestačilo – 25:23 a 1:0.

Úvod druhého dějství vypadal podobně s výjimkou povedeného úseku ze 4:2 na 5:7, během nějž prostějovský tým zkvalitnil svůj výkon na potřebný level. Jinak se mu však vůbec nedařilo, navrch mělo španělské nadšení snoubené s větší herní jistotou. A jakmile se vyslankyně VK konečně chytily (z 15:11 na 16:16, z 20:17 na 20:20), vždy znovu následovaly nové nevynucené minely. Čehož soupeřky i prostřednictvím opětovně lépe zvládnutého závěru využily – 25:23 a 2:0.

Hanácký kolektiv tak byl mínus dva sety, ačkoliv se zdálo, že po volejbalové stránce rozhodně není horší. Doplácel ale na zmíněnou vysokou chybovost, kromě toho potřeboval spoustu pokusů na překonávání v poli skvěle čapající defenzivy Avarcy. Její hráčky působily mnohem uvolněnějším dojmem a zejména libero Patricia Rodriguez Iglesias vybíralo obětavými obrannými zákroky i extrémně těžké balóny, čímž opakovaně dávalo energii parťačkám, aby z protiútoků bodovaly hlavně bleskovými kombinacemi. Menorca tak celou třetí periodu udržovala mírné vedení a dospěla k zaslouženému triumfu – 25:21 a 3:0.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Josep LLORENS –trenér Avarca de Menorca

„Jsme naprosto spokojeni. Náš tým podal velice dobrý a hlavně bojovný výkon, skvěle bránil v poli, kromě několika momentů neustále vedl a dotáhl utkání do vítězného konce. Za výsledek proti silnému soupeři jsme šťastní, ale ještě nás čeká odveta.“

Miroslav ČADA – trenér VK Prostějov

„Zápas se nám nepovedl. Dělali jsme moc chyb v útoku, na podání a především v mezihře, navíc v důležitých chvílích, kdy se tým zvedal. Také jsme se špatně prosazovali proti výborné obraně domácích v poli, nedařilo se nám zakončením skládat balóny.“

 

CEV CHALLENGE CUP ŽEN 2022/23 – OSMIFINÁLE, 1. ZÁPAS

Avarca de Menorca – VK Prostějov

3:0

KROMĚ LOG VLAJKY STÁTŮ!!!

DO MUSTRU TAKTO:

1. set:  25:23

2. set:  25:23

3. set:  25:21

Rozhodčí: Vanaveski (Estonsko) a Thomsen (Dánsko). Čas: 1:27 hodiny. Diváci: 700.

Sestav Menorcy: Banguero 5, Westergaard 11, De Blas 10, Martinez 2, Portero 9, Ruiz 14, libero Iglesias. Střídaly: Orozco 2, Jofre. Trenéři: Josep Llorens a Gaspar Roura.

Sestava Prostějova: Bajusz 2, Faltínová 11, Kvapilová 4, Silva 15, Meidlová 4, Löff 11, libero Stavinohová. Střídaly:  – Nováková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš