Úvodní duel osmifinále evropského CEV Challenge Cupu žen 2022/2023 sice volejbalistky VK Prostějov nezvládly, když na půdě španělského celku Avarca de Menorca neuhrály ani set. Což ale vzdor nepříznivému výsledku zdaleka není úplná konečná, naopak. Hanačky chtějí i ze zapeklité situace vybruslit a v odvetě na vlastním hřišti ještě zabojovat o postup!

První vzájemné střetnutí mezi volejbalistkami Menorcy a prostějovským týmem na nádherném ostrově v turistickém ráji bylo velice vyrovnané. Ovšem i tak patřily všechny tři sady domácímu družstvu, byť těsně 25:23, 25:23 a 25:21. Proč to tak bylo? Hlavně z prostého důvodu, že kolektiv z jihu starého kontinentu drtivou většinu času pořád vedl, zatímco hostující mančaft neustále jen dotahoval. Leč příčin bylo samozřejmě víc.

„V podstatě se potvrdilo, co jsme od zápasu očekávali. Že soupeř má hodně zkušený kádr, vynikající obranu v poli a je dost volejbalový. Tím pádem se proti němu velmi složitě boduje útokem, což jsme častokrát pocítili na vlastní kůži. Hrála se spousta dlouhých výměn a skoro všechny jsme ztratili. Právě v tomhle jsem viděl klíčovou věc celého utkání,“ pustil se kouč vékáčka Miroslav Čada do rozboru méně povedené bitvy.

Dalším stěžejním prvkem určitě byly jednoduché hrubky i nepřesnosti. „Je pravda, že jsme dost často chybovali v situacích, které nebyly zase tolik těžké, a chybovat bychom při nich v takové míře rozhodně neměli. Na mysli mám zejména zbytečné nedorazy v mezihře, kterými jsme domácím opakovaně odevzdávali lehčí balóny, nebo zkažená podání za důležitých stavů. Několikrát jsme dotahovali nebo vyrovnali, tím se konečně dostávali nahoru. A v tu chvíli přišel pokažený servis,“ všiml si Čada.

Nejen proto se během pozdně večerního souboje až nezvykle často rozčiloval. „Jednak mě mrzely ty laciné chyby, a navíc jsem holkám vytýkal nedodržování stanovené taktiky. Při předzápasové přípravě jsme se domluvili, jak budeme bránit soupeřovo zakončení, především prvním sledem. A na hřišti to pak vypadalo hlavně zpočátku i místy později zcela jinak, tak jsem na to děvčata důrazněji upozorňoval,“ vysvětlil trenérský bard své zvýšené emoce.

Ani ty ale nepomohly, moravská parta se z daleké výpravy vrátila s nepořízenou v podobě nejhoršího možného rezultátu. „Ačkoliv utkání bylo opravdu vyrovnané, tak jsme nezvládli ani těsné koncovky. A tím pádem je vítězství Avarcy zasloužené, což musíme uznat. Náš výkon prostě nebyl natolik dobrý, abychom proti tak kvalitnímu družstvu napoprvé uspěli,“ nehledal Čada žádné výmluvy.

V ODVETĚ VYHRÁT ASPOŇ 3:1, POTÉ ZÍSKAT I ZLATÝ SET

Druhý a rozhodující vzájemný mač mezi oběma zápolícími soubory z různých koutů Evropy je na programu ve středu 18. ledna od 17.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov. Výhoda domácího prostředí tudíž bude tentokrát na straně VK, které nemusí zdlouhavě cestovat, zvykat si na cizí prostředí i úplně jinou halu a čelit bouřlivým fanouškům svého soka. Toto vše teď bude pomáhat úřadujícím mistryním ČR.

Nejen proto nepřestává prostějovský tábor ani v nejmenším věřit v trvající postupovou šanci. „Sice jsme podlehli 0:3, ale určitě nic nebalíme ani nevzdáváme. Naopak se chceme o účast ve čtvrtfinále Challenge Cupu ještě maximálně poprat, jakkoliv to bude náročné. Jsem přesvědčený, že mezi námi a Menorcou není žádný nepřekonatelný rozdíl ve výkonnosti, což chceme doma ukázat,“ ujistil Miroslav Čada o víře v obrat série.

Navzdory nepříznivé výchozí pozici spočívá mírná výhoda hanácké družiny v tom, že k uchování naděje na proniknutí do elitní osmičky Vyzývacího poháru jí v odvetě stačí zvítězit i 3:1. Neboť tento výsledek se v počítání na evropské klubové scéně rovná skóre 3:0. Pokud tedy vékáčko na své palubovce vyhraje ve třech či čtyřech sadách, zajistí si rozhodující zlatý set (dodatečný tiebreak do patnácti bodů). A jakmile by ukořistilo i ten, propukla by obří euforie.

Na druhou stranu Avarce pochopitelně stačí k radosti i porážka 2:3, nemluvě o jakémkoliv jejím triumfu. „Přes veškerý respekt ke kvalitnímu soupeři si myslím, že nejvíc důležitý ze všeho bude náš vlastní výkon. V prvním utkání venku jsme z různých důvodů nezahráli zdaleka tak dobře, jak jsme schopní a jak umíme. Jestli naši hru v odvetném souboji zlepšíme a podáme skutečně dobrý výkon, tak můžeme bojovat o vítězství i otočení celého dvojzápasu. S pomocí našich skvělých fandů,“ zdůraznil ostřílený kormidelník.

Dosáhne jeho sportovní ansámbl cenného mezinárodního počinu?

 

hráčský kádr avarca de menorca

1          Ivone Martinez          nahrávačka

3          Maria Jofre     libero

4          Nuria Perez Garcia     smečařka

6          Mireya Orozco           univerzálka

7          Wanda Banguero       univerzálka

9          Maria Barrasa nahrávačka

11        Alicia De Blas blokařka

12        Maira Westergaard    smečařka

13        Carla Jimenez Ruiz    blokařka

15        Amelia Portero           smečařka

17        Iva Pejkovič   blokařka

33        Patricia Rodriguez Iglesias    libero

REALIZAČNÍ TÝM

Hlavní trenér: Josep Llorens

Asistent trenéra: Gaspar Roura

Asistentka trenéra: Jacint Genestar

 

47 vk lista