Základní fáze UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 napíše svou zápasovou tečku 22. kolem v sobotu 21. ledna. Prostějovské volejbalistky nastoupí tento den od 17.00 hodin do prestižního derby na půdě UP Olomouc, tedy největších krajských rivalek.

Úpéčko před sezónou patřilo k největším papírovým favoritům, ale tuto roli zatím příliš nenaplňuje. V průběžné tabulce nejvyšší tuzemské soutěže je až páté se stejným ziskem jednatřiceti bodů jako šesté Šelmy Brno. A například VK má na kontě o plných jedenáct punktů víc.

Navzdory tomu, že první vzájemný duel aktuálního ročníku v hale Národního sportovního centra PV patřil 13. listopadu hostujícím svěřenkyním trenéra Martina Hrocha, jimž vékáčko podlehlo těsně 2:3 po setech 22:25, 25:20, 22:25, 27:25 a 8:15.

Olomoucké družstvo následně pokračovalo v kvalitních výkonech i příznivých výsledcích, ovšem od 10. prosince jako když utne. Dlouhou sérii porážek (Dnipro 0:3, Liberec 0:3, Ostrava 0:3, KP Brno 0:3, Olymp Praha 1:3) přerušilo jediné vítězství ve Frýdku-Místku (3:1), navíc přišlo i vypadnutí z evropského CEV Cupu.

Naposledy při čtyřsetové prohře v české metropoli se dost protáčela sestava UP. Na nahrávce nastoupily Ana Galvao a pak Veronika Tinklová, na bloku Viktoriia Mostsitska, Katarína Körmendyová a Ema Kneiflová, na smeči Lucia Herdová, Adéla Borovcová (ta posléze i na účku), Zuzana Šepelová a Aneta Weidenthalerová, na univerzálu zprvu Milana Rajlič a na liberu Tereza Slavíková a Denisa Kulová.

„Proti Olomouci to vždy bývají těžké, vyrovnané a logicky vyhecované zápasy, vždyť jde o derby dvou územně blízkých týmů. Momentálně jsme sice na tom postavením v lize o dost lépe a Olomouc poslední dobou často prohrávala, ale nic z toho nemusí hrát v nadcházejícím utkání žádnou roli. Nesmíme si ani trochu myslet, že nás třeba tentokrát čeká něco snadnějšího. Právě naopak,“ varoval kouč Prostějova Miroslav Čada.

„Přesto chceme samozřejmě zvítězit a jít do nadstavby ze druhého místa. K čemuž budeme určitě potřebovat výborný výkon,“ ví Čada.