Kvalitní výkonnost na nejvyšší republikové úrovni potvrzují volejbalové juniorky VK Prostějov zatím v průběhu celé aktuální sezóny. Nepolevily ani na turnaji 4. kola extraligy ČR U20, když v Praze vybojovaly třetí příčku ve skupině A o 1. až 4. místo a tím se podruhé za sebou udržely mezi elitním kvartetem soutěže!

Klíčový přitom byl hned úvodní zápas proti Plzni, který Hanačky vydřely 3:2. „Věděli jsme, že tohle utkání asi bude rozhodovat o našem případném setrvání v nejlepší čtveřici. Mohli jsme vyhrát i jasnějším výsledkem, ale těsně nám utekla koncovka čtvrtého setu. Důležité bylo, že se pak holky plně koncentrovaly a celý tiebreak měly pod kontrolou,“ chválil trenér prostějovského výběru do dvaceti let Zdeněk Sklenář.

Jeho svěřenkyně výborně začaly i druhé střetnutí s domácím Olympem, leč špičkový výkon šel po úvodní části dolů (1:3). „Pražanky předtím porazily do té doby suverénní Liberec, ovšem my jsme je v prvním setu zaskočili. Od druhého se karta úplně obrátila, škoda závěru čtvrté sady. Tam to bylo o kousek a mohli jsme favorita dostat do tiebreaku,“ ohlížel se Sklenář.

V posledním duelu vékáčko nestačilo na severočeskou Duklu 0:3 a v áčkové grupě obsadilo třetí post. „Silný Liberec si naše vzájemné utkání pohlídal, kromě jednoho vyrovnanějšího setu měl navrch. Přesto můžeme být s turnajem určitě spokojeni vzhledem k tomu, že nám chyběly dvě členky obvyklé základní sestavy,“ zmínil kouč absenci Báry Abendroth i Jany Dvořákové.

V průběžném pořadí nejvyšší juniorské soutěže jsou Prostějovanky čtvrté se stejným bodovým ziskem jako třetí Brno! Kromě toho zvýšily náskok před pátou Plzní a o jejich postupu na závěrečné klání Final 8 o medaile není žádných pochyb. „Přesto chceme naši výkonnost potvrzovat v každém dalším kole. Je super, že můžeme pravidelně nastupovat proti nejlepším českým družstvům téhle věkové kategorie, taková opakovaná konfrontace dává holkám velice moc. Nabrané zápasové zkušenosti z těžkých soubojů pak můžeme prodat v rozhodujícím závěru sezóny,“ uvažoval Sklenář.  MAREK SONNEVEND

 

EXTRALIGA JUNIOREK ČR U20

Turnaj 4. kola ve skupině A o 1. až 4. místo (Praha) – výsledky VK Prostějov: Plzeň 3:2 (14, -19, 21, -22, 6), Olymp Praha 1:3 (19, -13, -14, -24), Liberec 0:3 (-11, -22, -19).

Konečné pořadí: 1. Olymp Praha 9, 2. Liberec 6, 3. VK Prostějov 2, 4. Plzeň 1.

Průběžné pořadí soutěže po 4. kole: 1. Liberec 47, 2. Olymp Praha 43, 3. KP Brno 37, 4. VK Prostějov 37, 5. Plzeň 34, 6. Frýdek-Místek 27, 7. Ostrava 23, 8. České Budějovice 22, 9. Přerov 18, 10. Střešovice 11, 11. Lanškroun 9, 12. Šternberk 4. c