Jeden z nejhezčích, velmi cenných a emocemi prodchnutých úspěchů na mezinárodní scéně právě prožívá prostějovský volejbal. Ženský tým VK postoupil z kvalifikace evropského CEV Challenge Cupu 2022/23 až do jeho čtvrtfinále - a to ještě nemusí být konečná!

Po rakouském Klagenfurtu a maďarské Nyíregyháze vyřadily Hanačky rovněž španělskou Menorcu. Což bylo v osmifinále Vyzývacího poháru mimořádně těžké vinou venkovní porážky 0:3 v úvodním vzájemném duelu na Baleárských ostrovech. Aby vékáčko prošlo dál, muselo v odvetě zvládnout hned dva postupové kroky.
„Věděli jsme, že doma je potřeba vyhrát nejprve zápas 3:0 nebo 3:1, a potom i případný zlatý set. Což znamenalo odvést minimálně většinu utkání opravdu výborný výkon bez nějakých větších výpadků. Právě tohle vědomí bylo asi ze všeho nejnáročnější,“ přemítal hlavní trenér volejbalistek Prostějova Miroslav Čada.

Jeho svěřenkyně to ale zvládly dokonale. Do druhého střetnutí proti výběru Avarca vtrhly jako nedočkavé zákaznice do hypermarketu plného akčních slev a během prvních dvou sad naprosto kralovaly. Bezradné soupeřky se absolutně nechytaly, viz jednoznačné skóre 25:14 + 25:15.
„Dva sety jsme hráli skvěle, zatímco Menorca pod své možnosti. Klíčové bylo, že se nám dařilo hodně tlačit podáním, zároveň jsme neměli problémy na přihrávce, důrazně útočili a tím překonávali jindy vynikající obranu v poli protivníka. K tomu jsme přidávali naši kvalitní defenzivu,“ rozebíral Čada.
Od třetí části se ovšem dění na tradičně položeném taraflexu vyrovnalo. Také hostující družstvo přitlačilo servisem a začalo čapat mnohem víc balónů svům polařským umem, což omezilo ofenzivní dominanci domácího mančaftu. Ten premiérově během důležitého mače ztrácel: ve třetím dějství 6:9 a 17:19, v rozhodujícím zlatém setu 2:3.
„Podstatné však bylo, že pokud jsme soupeře pustili do vedení, tak to vždy trvalo jen krátkou dobu. A zlepšením jsme pokaždé vývoj zase hned otočili na naši stranu. Tím pádem jsme byli skoro pořád nahoře, nemuseli čelit ještě většímu stresu. A nesrážely nás dolů žádné větší újezdy,“ pokračoval Čada.
Přesto se po relativně pohodovém triumfu 3:0 změnil dodatečný tiebreak o všechno v napínavý thriller prověřující nervovou soustavu aktérek dramatu, jeho účastníků i diváků. Moravská parta otočila z 2:3 na 5:3 a dokonce 9:4, leč vzápětí vzdorující celek z jihu Evropy srovnal na 10:10. Klíčovým se stalo následné odskočení vítězek na 13:11, dramatický závěr pak ustály i s pomocí bouřících fanoušků 15:13.
„Zlatý set už byl hlavně o psychice. Nesměli jsme si nechat utéct začátek, to by potom herní převaha z celého zápasu mohla přijít vniveč. Za takové situace se logicky projevila určitá nervozita, především při ztrácení slibného pětibodového náskoku. Ale holky i tohle zvládly a jako celý tým zaslouží obrovskou pochvalu,“ zdůraznil spokojený stratég.
Úžasný výkon předvedla zejména brazilská univerzálka Jéssica Silva, která zaznamenala 25 bodů včetně 3 bloků při vysoké úspěšnosti zakončení 54 procent, neméně dobré přihrávce (52 procent) a celkové užitečnosti +22! „Celý náš kolektiv zahrál výborně, nicméně Jess jako správná rozdílová hráčka to parádně táhla,“ ocenil Čada.
Co další parťačky? Z obnovených bolestí nohy se obdivuhodně zvedla statečná smečařka Klára Faltínová (15 bodů, z toho 3 bloky, užitečnost +13), do velké formy se momentálně dostala klubová odchovankyně na smeči Pavla Meidlová (11 bodů včetně 1 esa a 1 bloku, úspěšnost přihrávky 73 procent!).
Týmovou ofenzivu jako vždy perfektně dirigovala nahrávačka Simona Bajusz, značný přínos opět měla spolehlivá blokařka Raquel Löff, obranou na síti i podáním znovu vynikala střeďačka Kateřina Kvapilová, defenzivou v poli plus umnou mezihrou zářila Adéla Stavinohová na liberu, účinným servisem pomáhala střídající Soňa Nováková.
A všechny ostatní plejerky VK, jež se nedostaly přímo do utkání, mohutně povzbuzovaly za lavičkou. Stejně jako nadšení příznivci ze zaplněného hlediště Národního sportovního centra PV v čele s bouřlivým kotlem vytrvale nejhlučnějších fandů. „Našim fanouškům patří naše obrovské poděkování, týmu ohromně pomohli k postupu,“ zvedl ostřílený kouč palec nahoru.
Teď jsou prostějovské volejbalistky mezi elitní osmičkou aktuálního ročníku CEV Challenge Cupu, přičemž tak daleko v jakémkoliv z klubových pohárů Evropy se dostaly teprve potřetí v historii. „Je to krásný a velmi cenný úspěch i tím, že jsme vyřadili už tři zahraniční soupeře. Ale nechci to zatím nijak víc hodnotit, neboť dál pokračujeme,“ zmínil Miroslav Čada.

Ano, má pravdu. Ve čtvrtfinále Vyzývacího poháru 2022/23 vyzve jeho rozjetá suita bundesligový VfB Suhl Thüringen, nejprve se obě ekipy střetnou v Německu (mezi 31. lednem a 2. únorem) a následně v hale Sportcentra DDM Prostějov (7., 8. nebo 9. února). Tak se těšte!