Po české blokařce Veronice Trnkové získal volejbalový klub VK Prostějov ještě před uzávěrkou přestupů druhou posilu do svého hráčského kádru. Stala se jí bulharská smečařka Yoana Nikolova, která dosud působila ve slovenské extralize.

Nikolova se narodila 21. dubna 1997, má tedy pětadvacet let. Měří 185 centimetrů, váží 64 kilogramů a během aktuální sezóny nastupovala za Piraně Brusno, kde patřila nejen podle statistik mezi nejlepší plejerky celé soutěže na smečařském postu.

„Yoana má výborné podání, velice dobrou přihrávku i obranu v poli a také mezihru. V útoku ani na bloku není tolik dominantní, ale svým celkovým přínosem dokáže být pro tým hodně platná,“ představil novou akvizici kouč vékáčka Miroslav Čada.

„Typově se asi dá přirovnat ke Karolíně Fričové, ovšem neočekáváme od Yoany, že by u nás hned byla až natolik špičkovou hráčkou jako Kája. Na Slovensku sice zářila, ale tamní liga je v porovnání s UNIQA extraligou ČR kvalitativně níž,“ upozornil Čada.

V každém případě je Nikolova vítanou alternativou na pozici smečařky, kde se prostějovský kolektiv v probíhajícím ročníku často potýkal se zdravotními problémy. Nová tvář přitom už poprvé nastoupila za obhájkyně mistrovského titulu do sobotního derby v Olomouci.

Zajímavostí je, že Yoana Nikolova se ve své dosavadní kariéře věnovala i beachvolejbalu, v němž reprezentovala Bulharsko a nastupovala mimo jiné ve dvojici se jmenovkyní Simonou Nikolovou, která loni v létě posílila KP Brno. Teď se obě krajanky opět sešly na Moravě.