Do velmi nestandardní situace (mírně řečeno) se nikoliv vlastní vinou dostal ženský oddíl VK Prostějov v souvislosti s duelem 23. kola UNIQA extraligy ČR 2022/2023, který měl jeho ženský A-tým odehrát uplynulý pátek 27. ledna doma proti vedoucímu SC Prometey Dnipro. Slovní spojení měl odehrát je namístě, neboť zápasový trhák úvodního dějství nadstavbové části se vůbec neuskutečnil. Co se vlastně stalo?

 

Ještě během čtvrtka 26. ledna se prostějovské volejbalistky normálně připravovaly na páteční šlágr, jímž chtěly odčinit nečekané vypadnutí z Českého poháru na ostravské půdě ze středečního večera. Odpoledne – přesně sedmadvacet hodin před plánovaným soubojem s ukrajinským favoritem – však přišla překvapivá, dá se říct až šokující informace, že divácky atraktivní mač nebude!

Zatelefonoval mi manažer Dnipra pro jeho působení v české nejvyšší soutěži, že SC Prometey s okamžitou platností končí v UNIQA extralize, tím pádem se ruší i naše nadcházející vzájemné utkání. Přesné důvody mi v tu chvíli nesdělil, ale samozřejmě šlo o hodně nečekanou věc,“ popsal hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada informační spouštěč následného dění plného programových změn.

Hanácká organizace už pochopitelně měla vyrobeny zápasové plakáty, programy i další propriety a zajištěné všechny obvyklé spolupracovníky pro lákavou ligovou bitvu, na niž se logicky těšili rovněž fanoušci. Leč veškeré přípravy přišly vniveč a naopak se muselo jak zainteresovaným lidem, tak celé veřejnosti dát co nejrychleji vědět o náhlém zrušení plánovaného střetu. „Není zrovna příjemné dozvědět se den před utkáním, že se nebude hrát. I když k tomu občas dochází, byť z jiných příčin než v tomto případě. Soupeř k tomu měl vážné důvody a my jsme na to okamžitě reagovali po stránce organizační i sportovní. Z hlediska našeho týmu jsme především museli hned vyřešit náplň dalších dnů s ohledem na zrušení zápasu,“ popsal Čada, co nastalo.

Při přetrvávajících zdravotních problémech několika svěřenkyň a vysoké náročnosti předchozího programu se prostějovský kormidelník rozhodl dát mančaftu víc volna. „Ve čtvrtek odpoledne jsme tedy ještě normálně trénovali, na páteční dopoledne zařadili jen posilovnu a pak už se holky rozutekly na volný víkend. S tím, aby hlavně odpočívaly a snažily se dát v rámci možností zdravotně dohromady před pondělní dvoufázovou přípravou,“ prozradil ostřílený stratég.

A proč tedy úřadující šampionky Ukrajiny v UNIQA extralize ČR tak najednou skončily? Vysvětlení podal Český volejbalový svaz. „Byli jsme informováni o těžkostech, se kterými se vzhledem k úpravě legislativy na Ukrajině od 1. ledna 2023 potýká SC Prometey Dnipro. Jelikož se klubu nepodařilo najít řešení, byl nucen předčasně ukončit svou účast v tomto ročníku naší nejvyšší ženské soutěže,“ stálo ve zprávě na internetových stránkách www.cvf.cz. „Jsem rád, že Český volejbalový svaz dokázal rychle reagovat v době, kdy Ukrajina a tým SC Prometey Dnipro potřebovaly podat pomocnou ruku. Příchodem ukrajinského mistra stoupla kvalita UNIQA extraligy žen ČR, a byť jeho účinkování skončilo dříve, než jsme plánovali, vnímám jej jako přínosné pro obě strany,“ doplnil předseda Asociace extraligových klubů žen Martin Gerža.

Okamžité odstoupení vedoucího celku průběžného pořadí logicky bylo nutné vyřešit i po stránce soutěžních řádů. Proto byly všechny zbývající duely Dnipra v dlouhodobé části UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 (včetně toho v Prostějově) zkontumovány 3:0 ve prospěch soupeřů a za každé nesehrané utkání byl Prometey odečten jeden bod. Čímž v aktuální tabulce hned klesl na třetí místo. Neboť dosavadní výsledky SC zůstaly naopak v platnosti, posunulo se vékáčko na druhou pozici. „My jsme Dnipro jako jediní dokázali dvakrát porazit, a proto je pro nás důležité, že nepřijdeme o těchto pět těžce vybojovaných bodů,“ zmínil Miroslav Čada jeden poměrně nezanedbatelný faktor směrem k dalšímu průběhu sezóny.