Hrana mezi úspěchem a neúspěchem bývá někdy ve sportu velmi tenká. Volejbalistky VK Prostějov se tentokrát ocitly na nechtěné straně této hranice, když na úplném konci čtvrtfinálového duelu Chance Českého poháru žen 2022/2023 v Ostravě neproměnily tři mečboly a těsnou porážkou 2:3 ze soutěže vypadly.

Středeční bitva přitom byla nesmírně vyrovnaná. V úvodní a třetí sadě byly lepší Severomoravanky 25:20, respektive 25:17. Druhou i čtvrtou část urvaly Hanačky o malý kousek v dramatických závěrech shodně 23:25. A maximálně vypjatá koncovka rozhodovala také ve finálním tiebreaku, kde nervy logicky pracovaly.

„Celé utkání platilo, že chvílemi jsme hráli dobře a chvílemi špatně. Problémy nám dělaly vlastní nevynucené chyby i výborně hrající a bojující soupeř, který zaslouží uznání. Přesto jsme se dostali k vítězství na dosah a neměli postup takovým způsobem ztratit,“ hodnotil rozladěný kouč vékáčka Miroslav Čada. Na mysli měl především úplný finiš střetnutí, kde se jeho svěřenkyně navzdory předchozím herním výkyvům postupně propracovaly ke třem mečbolům. Při dvou z nich opakovaně útočily na vydřený triumf, leč několikrát nedokázaly položit míč na zem ani zakončením proti jednobloku. Za což vzápětí zaplatily bolestným vyřazením.

Domácí družstvo využilo svůj hned první mečbol poté, co hostující smeč zastavila páska. „V rozhodujících momentech jsme měli využít našich větších zkušeností, ale nevyužili. Což samozřejmě mrzí a je to pro mě zklamání, zároveň velká škoda,“ litoval Čada neúčasti na závěrečném turnaji Chance ČP (15. a 16. února v Teplicích).

Stejně jako loni tam prostějovský tým nepostoupil neuvěřitelně těsným způsobem – promarněním vlastních mečbolů při vyvrcholení čtvrtfinále. Před rokem však byla v roli favorita rivalská Olomouc, zatímco letos měl přes ostravský celek přejít dál papírově silnější prostějovský kolektiv. Bohužel o fous nepřešel.

Dílčím pozitivem je, že celý mač absolvovala uzdravená posila Veronika Trnková, přičemž s blokařskou kolegyní Raquel Löff bodově táhly mančaft. Obě skórovaly sedmnáctkrát, současně však v klíčových okamžicích chybovaly. Navíc se většina krutě ztraceného souboje moc nepovedla některým obvyklým oporám, což scházelo k očekávané převaze nad TJ.

„V porovnání s obrovskou energií i nadšením ostravských děvčat, jež neměla co ztratit, jsme byli spíš v křeči. A nemohli se tolik opřít o krajní hráčky. Jéssica Silva nás skvěle táhne celou sezónu, teď však je trochu v útlumu. Navíc dost chybí zdravotně indisponovaná Klára Faltínová, nikomu jinému se na smeči moc nedařilo,“ rozebíral Čada.

Stalo se, v tomto ročníku národní pohárové soutěže úspěchu nedosáhneme. Musíme překonat zklamání, zvednout hlavy a jít dál,“ zdůraznil Miroslav Čada. Ano, nyní jsou před hanáckými ženami nové cíle: pokračovat co nejlépe v dlouhodobé části UNIQA extraligy žen ČR a pokusit se o senzační průnik až do semifinále evropského CEV Challenge Cupu přes favorizovaný Thüringen. (son)