Rakouský Klagenfurt 3:1 a 3:0. Maďarskou Nyíregyházu 3:2 a 3:1. Španělskou Menorcu 0:3 a 3:0, ve zlatém setu 15:12. Volejbalistky VK Prostějov vyřadily v evropském CEV Challenge Cupu žen 2022/23 už tři soupeře, tím postoupily do čtvrtfinále. A v něm narazí na německý VfB Suhl Thüringen.

Hraje se jako obvykle na dva vzájemné duely, doma a venku. Hanácký tým přitom sérii otevře na půdě protivníka ve zhruba 650 kilometrů vzdáleném čtyřicetitisícovém městě Suhl u našich severních státních sousedů, konkrétně v Durynsku (Thüringen) na řece Lauter. Hraje se ve středu 1. února od 19.00 hodin. „Pojedeme tam autobusem, na cestu vyrazíme v úterý ráno a bude rozdělená na dvě části. Nejprve dojedeme do Ústí nad Labem, kde poobědváme, potom nás čeká zbytek štreky. Na místě budeme odpoledne, večer si zatrénujeme. V den utkání dopoledne přijde na řadu klasický předzápasový trénink a hned po střetnutí se přes noc vrátíme domů,“ prozradil plán kouč vékáčka Miroslav Čada.

Co řekl o nadcházejícím protivníkovi z volejbalově silné země? „Bundesliga je obecně kvalitnější soutěž než česká UNIQA extraliga. Proto je Suhl favoritem, i když momentálně nepatří v Německu mezi nejlepší družstva a je v tabulce až osmý. Jeho hráčský kádr tvoří převážně cizinky, jde o velmi silný mančaft,“ nepochybuje Čada.

VfB trenérsky vede László Hollosy. „U soupeře působí i reprezentační smečařka ČR Eva Hodanová, ale většinou patří mezi střídající. Což svědčí o tom, že Suhl prostě má na tomhle postu velkou kvalitu. Ale nejen tam, skoro celou jeho sestavu tvoří mezinárodně dobré zahraniční akvizice,“ upozornil Čada. Přesto před klubem s nadmíru dlouhou tradicí rozhodně neskládá zbraně. „V Challenge Cupu jdeme proti asi papírově nejsilnějšímu kolektivu ze všech, na které jsme zatím narazili. Rozhodně však nemusí být nepřekonatelný, hrát s ním určitě půjde. Šanci budeme mít, pokud odvedeme skutečně výborné výkony. Průměr by jistě nestačil,“ odhadl zkušený lodivod.

K dispozici již má nedávnou posilu, uzdravenou blokařku Veroniku Trnkovou. Naopak jiná akvizice – bulharská smečařka Yoana Nikolova – nastoupit nemůže. „V tomto ročníku Challenge Cupu už hrála za slovenské Brusno, tím pádem nesmí obléct dres jiného klubu v téže sezóně evropských pohárů,“ vysvětlil Čada.

Otazník se ještě vznáší nad startem opory na smeči Kláry Faltínové, jež dlouhodobě laboruje s bolavou nohou. „Každopádně účast ve čtvrtfinále Vyzývacího poháru je krásný mezinárodní úspěch, a případný postup do semifinále by samozřejmě byl ještě mnohem větším úspěchem. Maximálně o něj zabojujeme,“ ujistil Miroslav Čada.

Domácí odveta přijde na řadu v úterý 7. února od 17.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov za Kosteleckou ulicí.