Prostějovské volejbalistky znovu potvrdily svou sílu na vlastním hřišti. Ve 24. kole UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 proti Ostravě sice neodstartovaly dobře, ale z nepříznivého skóre otočily závěr vstupní sady. A pak již celek, který je nedávno těsně vyřadil z Českého poháru, dominantně přejely rozdílem třídy. Tři body do tabulky tak přesvědčivým způsobem zůstaly doma.

 

Počáteční vedení vékáčka 3:2 se rychle rozplynulo. Hosté tlačili servisem, dobře bránili v poli a na rozdíl od domácích nedělali nevynucené chyby, což přineslo obrat na 5:10. V tu chvíli pomohlo zpět do hry kvalitní podání Raquel Löff i zlepšení celého prostějovského týmu, čímž se průběh vyrovnal (9:10, 12:12). Soupeř okamžitě kontroval (13:16), Hanačky znovu dotáhly - 18:18. A pak hlavně díky výbornému servisu Simony Bajusz naprosto ovládly koncovku – 25:19 a 1:0.

Povedený finiš zahajovacího dějství favoritky pořádně nakopl rovněž do druhého. Otevřely jej málokdy vídanou desetibodovou šňůrou, tentokrát při účinném podání Kláry Faltínové - 10:0!. Výkon Čadových svěřenkyň zde vyrostl do maximální výše, zatímco zaskočené Severomoravanky se pod enormním náporem zle trápily. Následně se sice poměr sil na taraflexu trochu srovnal - 12:3 a 15:6. Ovšem obhájkyně titulu neměly žádný problém držet svůj náskok, poté ho ještě zvýraznit na dílčí debakl – 25:10 a 2:0.

Značná jednoznačnost střetnutí těžko mohla vydržet trvale, což potvrdil úvod třetí části. Ostravské družstvo se tam chytilo otáčkou ze 4:2 na 4:5, nicméně převaha TJ měla jepičí trvání. Kolektiv VK se bleskově vrátil k perfektní práci všemi činnostmi a mač zase dostal plně pod kontrolu - 8:6 a 14:8. Ani v závěru nebylo absolutně co řešit, tudíž dění v Národním sportovním centru PV dospělo ke hladkému vyústění – 25:15 a 3:0.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA –trenér VK Prostějov:

„Jsem spokojený, protože kromě začátku jsme hráli velice dobře. Výborně podávali, kvalitně útočili a tentokrát i skvěle blokovali. Rozhodující dnes byla koncovka prvního setu, kterou jsme zlepšením výkonu otočili, potom už jsme měli další průběh jednoznačně pod kontrolou. Z povedené týmové práce bych vyzdvihl Veroniku Trnkovou, která je po svém uzdravení velkým přínosem.“

Zdeněk POMMER –trenér TJ Ostrava:

„Měli jsme výborný vstup do zápasu, byla tam euforie a vzájemné hecování, i když někdy chyběl důraz při lehkých balónech. Od stavu 18:15 jsme však úplně zhasli, další dva sety raději vůbec nekomentuju. Velice rychle jsme složili zbraně, nepomohli si navzájem, což je za mě špatně. Prostějov nás hodně tlačil servisem, my musíme být psychicky odolnější.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2022/23 – 24. KOLO

VK Prostějov – TJ Ostrava

3:0

1. set:  25:19

2. set:  25:10

3. set:  25:15

Rozhodčí: Trumpeš a Olt. Čas: 1:10 hodiny. Diváci: 280

Sestava Prostějova: Bajusz 6, Faltínová 13, Trnková 12, Silva 13, Meidlová 7, Löff 8, libero Stavinohová. Střídaly: Nováková, Nikolova. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Ostravy: Bauerová 3, Hadáčková 2, Vytisková, Buvinič 2, Jedličková 4, Skřivanová 11, libero Jančová. Střídaly: Kašparová 1, Chládková, Dabrowska 5. Trenéři: Zdeněk Pommer a Filip Hanák