V úterý 7. února odehrály prostějovské volejbalistky svůj poslední duel v evropském CEV Challenge Cupu, do dalšího střetnutí nastoupí až v sobotu 18. února v rámci UNIQA extraligy ČR. Mezi těmito dvěma souboji tak mají během naplno rozjeté sezóny dvanáctidenní, tedy nezvykle dlouhou zápasovou přestávku.

 

Jak vlastně vznikla? Při lichém počtu účastníků nejvyšší tuzemské soutěže měly ženy VK v probíhající nadstavbě volný los o uplynulém víkendu, kdy se hrálo celkově 25. kolo. Uprostřed nadcházejícího týdne je pak na programu závěrečný turnaj Final 4 Českého poháru v Teplicích, kam ale svěřenkyně trenéa Čady vinou čtvrtfinálové porážky na půdě Ostravy nepostoupily.

Tím pádem aktuálně dělí dva jejich soutěžní mače téměř dva týdny trvající pauza. „Samozřejmě bychom radši bojovali o pohárovou trofej při Final Four, bohužel jsme se tam však nedostali. Proto zkusíme využít nastalou situaci s delší přestávkou bez utkání v náš prospěch. Jak se říká, všechno špatné je i k něčemu dobré,“ sdělil kouč vékáčka Miroslav Čada.

Pro současné období prosté mistráků měl docela jasný plán. „Protože tentokrát neměla extraliga volno ani okolo Vánoc a Nového roku, jeli jsme bez větší přestávky v podstatě od druhé poloviny října až dosud. A proto nebyl zatím čas na pořádné obnovení fyzické kondice tak, jak jsme byli v průběhu ročníku vždy zvyklí z předchozích let. Nyní k tomu přišel vhodný čas,“ poukázal Čada.

Vedle nezbytného odpočinku i standardní práce na herních prvcích se tak jeho svěřenkyně momentálně věnují ve zvýšené míře kondičním tréninkům. „Je to hodně potřeba ze dvou základních důvodů. Jednak aby holky měly zpevněná těla a byly zdravější a jednak aby fyzicky vydržely náročný program na kvalitní úrovni až do úplného konce sezóny,“ upřesnil ostřílený volejbalový odborník.

K vedení přípravy dostávají větší prostor jak jeho asistent Lubomír Petráš, tak klubová kondiční specialistka Solange Soares. „Naším společným cílem je co nejlépe zapracovat na fyzičce a zároveň pak jet do Frýdku dobře nachystaní i po herní stránce pro tříbodové vítězství,“ prozradil Čada logicky zřejmý plán.

Týmu Prostějova zbývá z dlouhodobé části UNIQA extraligy absolvovat čtyři domácí bitvy (Olomouc, Šternberk, KP Brno, Šelmy Brno) plus kvarteto venkovních střetů (Frýdek-Místek, Liberec, Olymp Praha, Přerov). „Loni jsme ukázali, že umístění před play-off není pro vyřazovací fázi rozhodující. Přesto pochopitelně chceme dál vyhrávat a do letošního play-off jít z co nejvyšší pozice,“ ujistil Miroslav Čada.