V minulém týdnu hrály volejbalistky VK Prostějov dvakrát rychle za sebou doma, teď je čeká totéž v opačném gardu. To znamená, že nastoupí do dvou venkovních střetnutí UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 během tří dnů. A navíc se docela hodně nacestují, což náročnost tripu ještě zvyšuje.

 

Ve čtvrtek 2. března půjde o vůbec nejdelší výjezd v rámci elitní tuzemské soutěže do Liberce, kde šlágr 29. kola propukne od 18.00 hodin. V přímé bitvě o průběžné vedení v extraligové tabulce se srazí druhá Dukla s prvními Hanačkami, jež na minulý vzájemný duel pod Ještědem nemají zrovna příjemné vzpomínky. Severočešky je tam zkraje ledna porazily 3:1 (-21, 16, 24, 14).

Naopak na vlastní palubovce dokázalo vékáčko papírového spolufavorita zdolat před polovinou listopadu těsně 3:2 (18, -22, -22, 14, 12). Obhájkyně loňského bronzu mají ve svém středu mnoho zkušených plejerek v čele se slovenskou univerzálkou Nikolou Kvapilovou, reprezentační smečařkou ČR Petrou Kojdovou, nizozemskou nahrávačkou Hyke Lyklema či ukrajinskou smečařkou Dianou Frankevych. „Liberec je hodně silný a patří k největším favoritům ligy, vždy to proti němu bývají velmi náročné a vyrovnané souboje. Totéž očekávám i tentokrát, určitě na jeho hřišti nechceme prohrát. Ale abychom zvítězili, budeme muset odvést skutečně výborný výkon,“ pravdivě konstatoval hlavní trenér VK Miroslav Čada.

V sobotu 4. března se prostějovský tým vydá do české metropole, neboť ten den od 17.00 hodin jej čeká utkání na půdě Olympu Praha. Ten si v předchozím týdnu dost polepšil tím, že získal maximálních šest bodů jak za kontumační výsledek s Dniprem, tak za překvapivě jasný triumf 3:0 u Šelem Brno. Tím se posunul na šestou pozici (nepočítáme-li tým Prometey, jenž ze soutěže odstoupil).

Úřadující mistryně republiky mají v této sezóně s PVK zatím stoprocentní vzájemnou bilanci, když na úvod celého ročníku odvezly z hlavního města jednoznačný rezultát 0:3 (-11, -20, -22) a na začátku prosince zvládly ve svůj prospěch rovněž domácí odvetu poměrem 3:1 (10, -13, 16, 21). Přemůžou nebezpečného soupeře i do třetice? „Na Olymp si musíme dát opravdu velký pozor, dokáže zahrát moc dobře. Viz jeho poslední vítězství beze ztráty setu v Brně nad Šelmami nebo předchozí úspěch proti Olomouci při zápase o bronz v Českém poháru. Také sobotní utkání TEDY proto bude hodně těžké,“ upozornil Čada směrem k víkendové konfrontaci s družstvem, jež teď nejvíc táhne produktivní účko Monika Brancuská.