Dva náročné venkovní duely v rychlém sledu nedopadly pro volejbalistky VK Prostějov výsledkově dobře. Ale zatímco ve čtvrtek na liberecké palubovce sahaly po velmi cenném vítězství, o dva dny později v Praze měly k úspěchu dost daleko. A sobotní prohrou už klesly v UNIQA extralize žen ČR 2022/2023 z vedoucí pozice na druhou.

Na Olympu se přitom hanácký tým mohl opřít o vydařené vstupy do každého z prvních tří setů. V úvodním to bylo 2:4, 7:8 a 15:16, ve druhém 1:6, 7:10 a 17:18, ve třetím 1:6 a 10:13. Potom ale výborně hrající soupeř skóre otočil, aby druhou polovinu sad číslo jedna i dva včetně koncovek kontroloval shodně 25:21. Výjimku tvořilo dějství tři, kde hosté zachránili finiš těsně 25:27.

Ve čtvrté části se však znovu projevila herní převaha PVK. Prostějovským plejerkám chyběla vůči uvolněně makajícím protivnicím větší jistota vlastně ve všech činnostech, často chybovaly. A zaostávaly především servisem, útokem, obranou v poli i mezihrou. Obětavé Pražanky opakovaně vybíraly hodně těžké balóny, aby je na rozdíl od málo důrazného vékáčka vlastní ofenzivou skládaly na zem.

Vypadalo to, jako by poměrně čerstvá ztráta takřka vyhrané bitvy v severních Čechách zanechala na poražených hlubší stopy. „V Praze jsme se opět málo prosazovali útokem, s výjimkou Raquel Löff. Naproti tomu Olymp dobře zakončoval zejména Monikou Brancuskou a Lucií Kalhousovou, k tomu skvěle bránil v poli. My jsme postupně znejistěli, neměli se jak prosadit a dělali chyby,“ konstatoval trenér Prostějova Miroslav Čada.

Do čela elitní tuzemské soutěže se tak vrátila severočeská Dukla, mančaft VK je druhý a jen o dva body zpět se na něj tlačí třetí KP Brno. V aktuálně horším rozpoložení po dvou porážkách za sebou je dobrou zprávou alespoň to, že další celky včetně čtvrté Olomouce i pátých Šelem Brno již nemohou úřadující republikové šampionky do konce dlouhodobé části předstihnout.

Čtvrtfinále play-off tudíž budou obhájkyně titulu zahajovat doma. „Díky tomu zatím nemusíme být pod takovým tlakem a máme ještě nějaký čas dát se dohromady, i když play-off se rychle blíží. Do té doby je potřeba vyléčit, co půjde. Hlavně nesmíme zbytečně moc věšet hlavy, naopak se snažit zůstat pozitivní. A dál naplno pracovat,“ vidí Čada cestu z nastalé komplikovanější situace.