Po čtvrtečním podlehnutí Královu Poli 0:3 to už volejbalistky VK Prostějov potřebovaly jako sůl. Co? Konečně zvítězit a tím zrušit prodlužující se šňůru proher, která čítala tři poslední duely. Povedlo se jim to v sobotu na půdě Přerova, navíc velmi přesvědčivým způsobem 3:0.

Krajské derby u tabulkově mnohem hůř postaveného družstva (druhého od konce pořadí) měl tým vékáčka vlastně celé naprosto pod kontrolou. V úvodní sadě dominoval kompletní dobu 15:25, vyrovnanější druhou část zlomil ve svůj prospěch finální devítibodovou smrští z 15:16 na znovu 15:25. Také ve třetím setu pak stále vedl, jen závěr od stavu 12:20 byl horší s poněkud těsnějším výsledkem 21:25. „Celkově jsme odehráli výborné utkání. Dobře jsme podávali i bránili, neměli větší problémy na přihrávce a hlavně oproti minulému zápasu s Brnem mnohem lépe útočili. Kromě toho jsme nedělali skoro žádné zbytečné chyby a měli skoro pořád jasně navrch bez nějakých výpadků, ten jediný přišel až krátce před koncem. Ale naše jednoznačné vítězství už neohrozil,“ poskytl spokojené hodnocení kouč VK Miroslav Čada.

Zajímavé bylo, že se opět vrátil k variantě sestavy s Jéssicou Silva na smeči a Veronikou Trnkovou na univerzálu. „Proti KP nám citelně scházelo účinnější zakončení krajních hráček, z kůlů jsme se téměř vůbec neprosazovali. Proto jsem rozhodl, že Verča půjde zpátky na účko, Jess na smečařský post a v sestavě budeme mít víc vysokých hráček, což se tentokrát osvědčilo,“ vysvětlil Čada.

„Útočili jsme velice dobře, skvěle střetnutí vyšlo zejména mladé Pepině Smolkové. Měla výborné podání, ustála to na přihrávce a bodovala právě i útokem. Verča Trnková si je samozřejmě o dost jistější na blokařské pozici, ale v zájmu kolektivu je schopná dobře zvládnout i účko. A Přerov, který dokáže být nebezpečný, jsme kvalitním týmovým výkonem společně přehráli,“ chválil prostějovský trenér.

V průběžné tabulce UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 po 32. dějství ze třiatřiceti končící dlouhodobé části zůstal jeho mančaft třetí o jediný bodík za druhým Královým Polem, jistotu prvenství už má vedoucí Liberec.

V nadcházejícím čtvrtfinále play-off přitom Hanačky mohou narazit na čtyři různé soupeře! Pokud by při derniéře nadstavby zdolaly Šelmy Brno a na základě klopýtnutí brněnského KP v Olomouci se posunuly na druhý post, dostaly by sedmou Ostravu. Jestli však zůstanou třetí, půjdou na šestý celek pořadí. A tím mohou být právě Šelmy, nebo rozjetý Olymp Praha, či dokonce rivalská Olomouc. „Variant je stále spousta, v tuhle chvíli nemá smysl se tím nijak víc zabývat ani spekulovat. Jediným řešením je jít naplno do posledního utkání dlouhodobé fáze, podat co nejlepší výkon a nastupovat pak do play-off s výhrou na kontě. Přesně to chceme a půjdeme za tím,“ ujistil Miroslav Čada.

Pikantní je, že též loni Prostějovanky uzavíraly nadstavbový program doma proti jihomoravskému souboru, nečekaně padly 1:3 a pak senzačním způsobem projely vyřazovacími boji až k mistrovskému titulu. Jak to bude letos?

 

 

47 vk lista