Tři zápasy třiatřicátého dílu UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 rozhodovaly o definitivním pořadí na druhém až šestém postu po dlouhodobé části. Vyluštění této tajenky se úzce týkalo rovněž prostějovských volejbalistek, jež mohly poskočit ze třetí pozice na druhou. A také čekaly, kdo na ně vyjde ve čtvrtfinále.

Možnost zmíněného posunu na stříbrný stupínek si však mančaft VK odstřelil sám domácí porážkou 1:3 od Šelem Brno. Tím pádem bylo jasné, že do play-off půjde z bronzové příčky a narazí na šestý celek pořadí. Kdo to ale bude? Šelmy určitě ne, zbývaly dvě možnosti, a sice Olymp Praha nebo Olomouc.

Rozhodovala koncovka čtvrtého setu v bitvě UP versus KP Brno. Kdyby za stavu 1:2 sadu číslo čtyři získaly Hanačky, které v ní vedly 21:18, chystalo by se vékáčko na PVK z české metropole. Leč Královo Pole vývoj otočilo na 23:25 a tím de facto určilo, že jedna ze čtvrtfinálových sérií bude atraktivním krajským derby.

Kouč Prostějova přitom v daných okamžicích, jež stanovovaly další program jeho týmu ve vyřazovacích bojích, ani nechtěl průběh dramatu příliš sledovat. „Jak to má být, tak to dopadne. A víc než na soupeři stejně záleží na tom, jak budeme v play-off hrát my sami,“ povídal Miroslav Čada zklamaný z nepovedeného finiše nadstavby.