Značné napětí panovalo ve volejbalovém táboře VK Prostějov před úvodním zápasem play-off aktuálně finišujícího extraligového ročníku. Klubovému A-týmu žen se totiž nepovedl závěr dlouhodobé části a vzduchem létaly otázky, nakolik se zvedne pro extrémně důležitý vstup do náročného čtvrtfinále s Olomoucí. Odpověď vyzněla nakonec pozitivně, loňské mistryně otevřely vyřazovací fázi těsným vítězstvím 3:2 a sérii vedou 1:0!

První tři sady sobotního čtvrtfinálového derby o „Královny Hanéů číslo jedna však vékáčko vůbec nepůsobilo přesvědčivým dojmem. Naopak pokračovalo ve spíše nejisté herní produkci z posledních duelů nadstavby, dost často chybovalo ve všech činnostech a jeho celkový projev na hřišti viditelně provázela určitá opatrnost, zabržděnost. Což v konfrontaci s dravějším i sebevědomějším pojetím UP nemohlo stačit, proto panoval průběžný setový stav 1:2. A ztratit zahajovací střetnutí doma by se rovnalo vážné komplikaci ohledně postupu mezi elitní kvarteto nejvyšší české soutěže 2022/23. Naštěstí ve zbytku mače ukázal prostějovský mančaft sám sobě i svým neúnavně povzbuzujícím fanouškům v zaplněném hledišti Národního sportovního centra PV výrazně líbivější tvář. Zásadní přitom byla odvaha. Mírné favoritky se přestaly bát, od čtvrtého dějství šly do boje absolutně naplno a otočily nepříznivý vývoj.

Začaly totiž vyvíjet neporovnatelně větší tlak. A to jak znatelně ostřejším servisem, tak o level důraznějším útokem i (a to především) skvělou obranou na síti. O drtivé bloky se hostitelky mohly skutečně opřít, protivnice zůstaly najednou zcela bezradné, schytaly dílčí debakl 25:14. Domácí družstvo sice pořád občas chybovalo, ale v podstatně menší míře než předtím. Což platilo rovněž v rozhodujícím tiebreaku, kdy takřka ztratilo slibný náskok (ze 7:3 na 7:6). Aby úplnou koncovku jasně ovládlo 15:10!

V součtu celého utkání mělo stěžejní význam několik faktorů. Klíčová univerzálka Jéssica Silva během otevírací bitvy rapidně zkvalitňovala svůj výkon až k výbornému představení s 24 dosaženými body a užitečností +19. Podobně šla postupně nahoru její brazilská krajanka Raquel Löff (17 bodů, užitečnost +12), zvedala se též další střeďačka Veronika Trnková (skórovala třináctkrát). Dobře pomohla střídající druhá nahrávačka Soňa Nováková, aby se v pravou chvíli perfektně vrátila na plac jednička tohoto postu Simona Bajusz.

Defenzivu v poli i dlouho haprující mezihru stabilizovala Adéla Stavinohová na liberu, parádně se chytila smečařka Pavla Meidlová a z lavičky velice dobře naskočila její parťačka na stejné pozici Michaela Smolková. Právě přínos všech hráček dohromady byl přitom rozhodující, volejbalistky Prostějova znovu po čase působily na palubovce maximálně soudržným dojmem jednolité party. Na čemž se dá společně s volejbalovým progresem dál stavět.

Hlavní trenér VK logicky nechtěl čtvrtfinálový start nijak sáhodlouze rozebírat, v rozehrané sérii sází spíše na stručnost. „Největší rozdíl mezi oběma týmy spočíval v obraně na síti, dnes jsme blokovali opravdu výborně. A trochu lepší byl nakonec i náš útok. Nejvíc však rozhodlo, že jsme se dokázali od čtvrtého setu po všech stránkách herně zlepšit. Holky to zvládly psychicky, ustály nepříznivý průběh a obrátily výsledek. Šlo o kolektivní práci, pomohli nám fanoušci,“ zhodnotil Miroslav Čada.

 

UNIQA extraliga žen ČR 2022/2023

Ostatní výsledky čtvrtfinále – 1. zápasy:

Šelmy Brno – PVK Olymp Praha 3:1 (-21, 21, 14, 12). Stav série: 10. Nejvíce bodů: Havlíčková 22, Kyrychenko 17, Kozubíková 12 – Brancuská 14, Kalhousová 11, Šimáňová 8 * Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (-21, 13, 13, 21). Stav série: 10. Nejvíce bodů: Kvapilová 24, Blažková 12, Frankevych 10 – Shumeiko 17, Strušková 14, Petrová 11 * KP Brno – TJ Ostrava 3:0 (16, 19, 23). Stav série: 10. Nejvíce bodů: Nikolova 14, Hrušecká 13, Bukovská 11 – Skřivanová 17, Dabrowska 7, Jedličková 3

KAM PŘÍŠTĚ:

Čtvrtfinále – 2. zápasy, úterý 28. března, 17.00 hodin: UP Olomouc – VK Prostějov (18.00), TJ Sokol Frýdek-Místek – Dukla Liberec, TJ Ostrava – KP Brno, PVK Olymp Praha – Šelmy Brno (18.00)

Čtvrtfinále – 2. zápasy, pátek 31. března, 17.00 hodin: VK Prostějov – UP Olomouc, Šelmy Brno – PVK Olymp Praha (16.30), Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek (18.00), KP Brno – TJ Ostrava (19.30)