Blízko k dalšímu dílčímu úspěchu v podobě postupu do top republikové čtveřice se ocitly volejbalistky VK Prostějov po druhém střetnutí čtvrtfinálové série UNIQA extraligy žen ČR 2022/23. V Olomouci jej vyhrály 3:1 a na zápasy vedou 2:0, ještě však není hotovo. Vše musí potvrdit triumfem číslo tři.

Nicméně příznivou zprávou je, že v metropoli Hané měly úřadující české mistryně většinu duelu herně navrch. Platilo to v úvodní i třetí sadě, jež kromě kratších úseků bezpečně kontrolovaly 20:25, respektive 18:25. A jasně pod sebou držely krajské rivalky též ve čtvrtém dějství do stavu 16:23.
Naopak během třetí části + v úplné koncovce se hostující družina dostávala do značných problémů tím, že se zostřeným servisem protivnic ocitala pod tlakem na přihrávce, dělala chyby, přestávala bodovat. Proto skóre 25:16 při setovém snížení UP na 1:2, proto zbytečně dramatický závěr s nejtěsnějším rezultátem 23:25.
Ale jinak? Bojovnice vékáčka navzdory venkovnímu prostředí kralovaly. Znovu především výbornou obranou, nejprve na síti (vítězné bloky 5:8) a později i v poli. Útok byl sice celkově vyrovnaný (úspěšnost 39:39 procentům), přihrávku mělo dokonce úpéčko v součtu výrazně lepší (49:36 procentům), podobně jako podání (esa 12:5).
Leč domácí družstvo mnohem častěji chybovalo při zakončení (15:8), na což doplatilo. Navíc své příznivější statistiky nahnalo hlavně ve zmíněné třetí části a dotahováním v koncovce. Zatímco plošně napříč celým špílem odvedly výrazně komplexnější i kvalitnější výkon prostějovské plejerky.

Vynikajícím způsobem se tentokrát dařilo střeďačce Veronice Trnkové (16 bodů včetně 6 bloků, úspěšnost útoku 71 procent!, užitečnost +13), hodně vysoký standard předvedly univerzálka Jéssica Silva (16 bodů, z toho 2 bloky, užitečnost +12), nahrávačka Simona Bajusz (4 body s úspěšností ulívek 100 %!, skvělá tvorba ofenzivy), libero Adéla Stavinohová (přihrávka 53 procent, zákroky v poli + mezihra) i střídající benjamínka Josefína Smolková (9 bodů, super podání včetně 2 es).
V první řadě ovšem rozhodla společná kolektivní práce. „Dva sety jsme byli lepší, protože holky výborně bránily, dobře útočily a nedělaly chyby na rozdíl od soupeře, který dost kazil v útoku. Ve třetím setu jsme se dostali pod tlak na přihrávce, ale ve čtvrtém se jako celý tým opět zlepšili a drželi vysoké vedení 23:16. Proto je škoda, že z toho ještě bylo zbytečné drama. Dostali jsme řadu es, dlouho nemohli rozhodnout a nakonec to zachraňovali až posledním mečbolem,“ hodnotil v úterním večeru kouč VK Miroslav Čada.
„Ten velmi nejistý závěr mě mrzí, natolik dobře rozjeté utkání bychom měli být schopni dohrát v klidu. Na druhou stranu jsme většinu zápasu předváděli kvalitní volejbal, odvážíme odsud vítězství a vedeme v sérii dva nula, což je podstatné. A samozřejmě mnohem příznivější, než kdybychom tu podlehli,“ zdůraznil Čada.
Třetí mač čtvrtfinále Prostějov versus Olomouc je na programu v pátek 31. března od 17.00 hodin v Národním sportovním centru PV, kde domácí mančaft bude proměňovat postupový mečbol. „Ale zatím není nic rozhodnuto. Soupeř to určitě nevzdá, proto musíme jít do utkání zase absolutně naplno a v ničem ani trochu nepolevit. Věříme v opětovnou podporu našich fanoušků, kterým moc děkujeme i za skvělé povzbuzování v Olomouci,“ doplnil Čada.