Nikdy nic nevzdáme! Tohle bojovné motto sedí jako ulité na volejbalistky VK Prostějov, jež srdnatě zápolí s nadmíru silným Královým Polem v semifinále UNIQA extraligy žen ČR 2022/23. V obou posledních vzájemných bitvách prohrávaly 0:2 na sady, během té včerejší třetí je dělilo od vypadnutí pouhých pět míčů. Přesto doslova povstaly z již vykopaného hrobu, aby kýženým vítězstvím číslo jedna, které urvaly silou vůle, udržely sérii otevřenou 1:2 na utkání!

Na hranu semifinálového vyřazení se Hanačky dostaly ve čtvrtek, kdy doma ztratily druhý vzájemný duel těsně 2:3 (-21, -24, 24, 23, -10). Už v kompletní sestavě, nicméně s dál zhoršeným zdravotním stavem řady hráček dělaly co mohly, vzepětím enormní bojovnosti i herního zlepšení vyrovnaly z 0:2 na 2:2. V rozhodujícím tiebreaku se však již projevily vyšší kvality KP jak útočné, tak obranné.
„Porážka doma samozřejmě mrzí, ale holky za dané situace udělaly maximum. Škoda ztracené koncovky druhého setu z vedení 24:22, mohlo to být 1:1 a pro nás větší šance na vítězství. Z 0:2 se výsledek obrací těžko, zvlášť proti velmi silnému Brnu. Přesto jdeme dál a v neděli venku do toho dáme zase všechno,“ slíbil hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.
I ve sváteční den však jeho ovečky zůstávaly úvodní dvě sady pozadu, lepší kápéčko kralovalo 25:17 a 25:20. Navíc i ve třetím dějství vedlo 17:14, pak ještě 20:18. Načež zdánlivě odepsané prostějovské hrdinky předvedly neskutečné povstání hodné opravdové revoluce. Další tři periody vydřely nádherně zkvalitněným výkonem 23:25, 19:25, 13:15 a zažehnaly tím ukrutně blízkou hrozbu protivníkova ovládnutí série poměrem 3:0. Místo toho snížily stav utkání na 1:2.
„Jednoznačně chci vyzdvihnout obrovskou bojovnost, nezdolnost a víru celého našeho mančaftu za jakkoliv nepříznivé až skoro ztracené situace. Prohrávali jsme 0:2 na zápasy, 0:2 na sety a dlouho i ve třetím, přesto holky nic nevzdaly. A dál dřely na krev, pořád šly za svým cílem bez ohledu na cokoliv. Tohle není nic běžného, naopak jde o vzácnou věc,“ zdůraznil Čada v nedělním večeru.
Pro čtvrtý semifinálový mač (středa 19. dubna, 18.00 hodin) mají lvice VK výhodu domácího prostředí Národního sportovního centra PV. Kde mohou sérii poslat do rozhodující páté řežby (případně sobota 22. dubna, 18.00 hodin, Městská hala míčových sportů Brno).
„Teď už je všechno otevřené. Po uzdravení našich nemocných děvčat jsme v plné síle Královu Poli mnohem větším konkurentem, vzájemné souboje jsou momentálně naprosto vyrovnané, dokázali jsme ukončit strašně dlouhou vítěznou sérii KP. Proto věřím, že můžeme uspět i ve čtvrtek doma, každopádně fanoušci se mají na co těšit,“ pravil Čada.
Volejbalová horečka v našem městě opět po roce pořádně stoupá. HOLKY, DO TOHO!!!